Vége a home office-nak – Így szoktassuk vissza a kutyát a dolgozós napokra

0
210 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A távmunkával töltött hónapok alatt a házi kedvencek megszokták, hogy állandóan együtt vannak a gazdival. Most azonban új életrend kezdődik, amit meg kell tanítani a kutyának.

2020 márciusa óta nemcsak az emberek élete állt tótágast, hanem a házi kedvenceké is, közülük elsősorban a kutyáké: végre állandóan itthon van a gazdi, egész nap lehet reménykedni egy kis simizésben, hosszú sétákban, közben pedig potyognak a jutalomfalatok. És ennek most vége. Ez óriási trauma lehet a kutyának, hiszen az eddigi állapot ideális volt számára. A gazditól való elválás, még ha csak néhány órára szól, a korábban nyugodt és kiegyensúlyozott kutyákból is előhozhatja a szeparációs szorongás tüneteit. Szerencsére ezeket néhány okos módszerrel enyhíteni lehet.

pexels

Kevesebbe kerül a kutyafelvigyázó, mint a bútor

A szeparációs szorongás tünetei sokfélék lehetnek: szűnni nem akaró ugatás vagy vonyítás a gazdi távozása után, bútorok vagy a gazdi holmijainak rágása, bepiszkítás, fel-alá rohangálás. A stresszes állapottal foglalkozni kell, mert a kutya egészségére is káros lehet. „Ahhoz, hogy újra hozzászoktassuk a kutyát a napközbeni egyedülléthez, fokozatosan kell egyre több időt külön tölteni” – tanácsolja a lap által megkérdezett tréner.

Először csak negyedórára, aztán egyre több időre hagyjuk magára a kutyát. Kivételt jelentenek ez alól a kölykök és fiatal kutyák, őket nem ajánlott egyedül hagyni egész napra. Ilyen esetben állapodjunk meg egy szomszédunkkal vagy ismerőssel, hogy napközben vagy nála lehet a kutya, vagy pedig átjön és elviszi egy kicsit sétálni, hogy átmozgassa, lenyugtassa. A tréner további hasznos tanácsokat is felsorolt:

  • A lefárasztott kutya nagyobb valószínűséggel tölti a napot szunyókálással és pihenéssel, mint egy energiával feltöltött jószág. Korától függően reggel átlagosan 45 percet érdemes sétálni, pontosabban tempósan gyalogolni vagy kocogni vele. A kölyökkutya ennél kevesebb reggeli futtatást igényel, de vele még játsszunk indulás előtt, és a vezényszavak gyakorlása se maradjon el.
  • Ne sajnáljuk a pénzt interaktív játékok beszerzésére, amelyekkel a kutya elfoglalhatja magát, és némi szórakozást jelentenek számára napközben, amíg a gazdit várja haza. A kifejezetten a távollét idejére rendszeresített játék pozitív élménnyel kapcsolja össze a gazdi távozását, tehát az kevésbé ébreszt szorongást a kutyában. Nagy sikert érhetünk el a táppal megtölthető játékokkal is, ezekkel lefoglaljuk, amíg kisurranunk az ajtón.

Hagyjuk bekapcsolva a rádiót valamelyik olyan csatornán, ahol napközben sok a beszélgetős műsor. Vagy kapcsoljuk be a tévét egy természetfilmes csatornára. Ezzel kellemes háttérzajt teremtünk, ami elnyomja a külvilág stresszkeltő zajait (kukásautó, motorkerékpár, lakásfelújítás a szomszédban stb.). A kutya nem érzi úgy, hogy egész nap őrködnie kell, kevésbé kerül felajzott állapotba, tud pihenni.

  • A reggeleket percre pontosan mindig ugyanúgy szervezzük, ezt a rutint néhány nap alatt felismeri, megszokja, és megnyugtatja őt.
  • Még ilyen menetrenddel is hetekbe fog telni, amíg a kutya visszaszokik a távmunka előtti időkben elfogadott életrendre. Legyünk vele addig türelmesek. Próbáljuk meg fokozatosan növelni a külön töltött időt. Esetleg kérdezzük meg a munkahelyünkön, hogy délben hazamehetünk-e félórára, vagy éppen bevihetjük-e magunkkal a kutyát.

Amennyiben nem enyhülnek a kutya szeparációs tünetei, mindenképpen keressünk egy jól képzett kutyatrénert, aki rendszeresen foglalkozik kedvencünkkel.

Forrás: Házipatika

Kiemelt kép:pexels