Valójában hány emberév egy kutyaév?

0
864 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Gyakran hallani, hogy a kutyák életkorát viszonylag egyszerű kiszámolni, mert nem kell hozzá mást tenni, mint egy leélt kutya életévet meg kell szorozni héttel és máris megtudjuk, hogy milyen idős a kutyusunk. 

De valóban ennyire egyszerű lenne? Nem, nem ilyen egyszerű, szögezte le Kubinyi Enikő az ELTE Etológia tanszék tudományos főmunkatársa. A pontos végeredmény függ, milyen és főleg mekkora kutyákból számoljuk az átlagot.

A keverékek 14,45 évig, a fajtatiszták kicsit kevesebb, 14,14 évig élnek az Egyesült Államokban – derül ki 179 ezer elpusztult kutya friss vizsgálatból. Ez valamivel hosszabb idő, mint a Japánban 12 ezer, temetőben elhantolt eb adataiból kalkulált 13,7 év.

Ha azt vesszük, hogy Magyarországon a várható élettartam jelenleg 76 év, akkor a (magyar) emberek körülbelül öt és félszer élnek tovább, mint a (japán és amerikai) kutyák. De a helyzet nem ilyen egyszerű.

A kutya mérete fontosabb, mint a fajtája, ami azt jelenti, hogy egy kis fajtatiszta kutya társaságát rendszerint tovább élvezhetjük, mint egy nagy termetű keverékét.

A következő táblázat segítségünkre lehet, hogy megállapítsuk kedvencünk valójában hány éves.