Amikor egy csapatnyi nandu elszabadul Németországban

0
482 megtekintés
Nandu (Rhea americana) - Kép: naturepl.com
Swing Szerelem Szulák
Mi lesz egy maroknyi elszabadult futómadárból 18 év alatt? Hát ez: több száz fős csapattá duzzadt, félelem és természetes ellenség nélküli, boldogan garázdálkodó horda. Mindezt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban, a gazdák tehetetlenek, a turisták szafarin érzik magukat – írja az agrarszektor.hu.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában él Európa egyetlen vadonélő nanduállománya. Valamennyien egy maroknyi ősre vezethetőek vissza, akik egy lübecki gazdaságból szabadultak el alig két évtizede. A populáció szaporodási rátáját jól jellemzi, hogy 2018 tavasza és ősze között megduplázódott a madarak száma, és elérte az 560 egyedet. Nandukkal gyakorlatilag már bárki találkozhat a térségben, jönnek is a lelkes turisták, akik etetik is a madarakat.

A természetes ellenség nélkül nevelkedő állatok gyors tempóban szaporodnak. Reinhard Jahnke gazdaságában már 60-70 példány tapossa a földeket. A kétségbe esett gazda már megpróbálta pumák hangjával is riasztani őket, elvégre a dél-amerikai futómadaraknak ez a macskaféle a természetes ellensége. Ám ez sem izgatta a nandukat.

Nanduk ( Rhea americana) – Kép: wikimedia.org

Az egyetlen módszer, ami idáig bevált, ha quaddal hajkurásztam őket órákon át. Utána pár napig nyugalom volt.

-meséli a gazda, aki idén kártérítést is kap a termésveszteség miatt, amit jobb híján „vonuló madarak károkozása” címén nyert el.

A kutatók két évvel ezelőtt a tojások megfúrásával próbálták csökkenteni a nanducsibék számát, de ez sem vált be: a nőstények hamar észrevették, hogy már nincs mocorgás a tojásban, otthagyták a fészket, és másutt egy újabbat raktak. Idén meleg volt a tél, sok nandu sikeresen átvészelte. Két-három év múlva az idén kelő csibék is elérik az ivarérettséget. Addigra a német futómadár-állomány már biztosan átlépi az ezer példányt. Lehet menni szafarizni…