Újra aktivizálódtak Dél-Afrikában a vadorzók

0
169 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A pandémia csillapultával újra aktivizálódtak a Dél-afrikai Köztársaságban a vadorzók, akik 249 orrszarvút ejtettek el a tülkükért 2021 első felében, egyharmadával többet, mint a koronavírus-járvány sújtotta 2020 hasonló időszakában, amikor 166 rinocéroszt öltek meg – közölte Creecey környezetvédelmi miniszter szombaton, a vadőrök világnapján.

A vadorzás mindazonáltal még nem érte el a járvány előtti szintjét: 2019 első felében 318 orrszarvú esett vadorzók áldozatául.

Ugyanakkor döbbenetes pusztítás fél év alatt, hiszen Kenyából épp nem rég érkezett a jó hír, hogy tizenegy százalékkal nőtt az orrszarvú populáció 2020-ban.

A kihalás fenyegette rinocéroszok több mint felét, 132-t az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Kruger Nemzeti Parkban ölték meg. A Krugerben összesen 715, vadállatok elleni támadást észleltek, 4 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Országszerte 125 embert tartóztattak le vadorzásért vagy orrszarvútülök csempészéséért.

Fotó: Pixabay

A Kruger a kontinens egyik legnagyobb nemzeti parkja, Dél-Afrika egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága és természetvédelmi területe. A rezervátumot 1898-ban alapította Paul Kruger akkori elnök. Jelenlegi nevét 1926 óta viseli.

A világ orrszarvúinak 80 százaléka Dél-Afrikában él.

A világnap alkalmából a környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a vadorzás ellen és a vadállomány védelmében folytatott küzdelem frontvonalában a vadőrök harcolnak, akik „nap mint nap az életüket kockáztatják”.

A Kruger Nemzeti Park történetében első ízben május 1. óta egy nő, Cathy Dreyer vezeti a vadőrök csapatát.

MTI