Megjöttek a nyári puszták vendégei, a kígyászölyvek

0
174 megtekintés
Kígyászölyv - Röpkép: Jellegzetes alkata és világos színezete alapján már messziről könnyen beazonosíthatóvá válik. - Fotó: Borza Sándor - Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI - Facebook
Swing Szerelem Szulák
A kígyászölyvek Magyarországon elsősorban az Északi-középhegységben költenek. A dél-alföldi pusztákon rendszerint július második felében jelennek meg első példányaik. Ezek még nem a vonuló egyedek, hanem fiatal, ivaréretlen madarak, illetve olyan öreg példányok, amelyeknek az adott évben valami miatt sikertelen lett a költésük. Ugyanakkor, a hortobágyi szikes pusztákon rendszeresen találkozhatunk fiatal kígyászölyvekkel (Circaetus gallicus) a nyár folyamán.

Körös-Maros Nemzeti Parkban július közepén bukkant fel az első átnyaraló példány a Kígyósi-pusztán, azóta már a Csanádi pusztákon is megfigyeltek egy példányt.

Mint írják, a kígyászölyvek általában a nyár közepén, de legkésőbb augusztus elején húzódnak le a nagy kiterjedésű alföldi pusztákra. Itt vedlenek, s az itteni mocsaras területek, gyepek, legelők, kaszálók stabil táplálékbázist biztosítanak számukra, így fel tudnak erősödni, mielőtt elindulnának afrikai telelőhelyükre.

A Hortobágyon is várják a fital példányokat minden évben és most remek fotókkal is megörvendeztették a nagyérdeműt, amit a Nemzeti Park a Facebook oldalán tett közkincsé.

A kígyászölyv fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke: 1.000.000 Ft.