Tündéri vörös panda hölgy költözött Veszprémbe

0
439 megtekintés
Binti, a kis panda hölgy - Fotó: Veszprémi Állatkert
Swing Szerelem Szulák
Az állatkertek szakmai munkája nem áll meg a zárva tartás ideje alatt sem. Az európai fajmegőrzési tenyészprogram keretében érkezett meg Hollandiából Binti, a vörös macskamedve kisasszony Veszprémbe. Az állatkert Facebook oldalán osztotta meg a jó hírt követőivel. 

A vörös macskamedve vagy kis panda a ragadozók rendjének macskamedvefélék családjába tartozó egyetlen ma élő faja. A Himalájában és Dél-nyugat Kínában 2000 – 4000 méter magasságban őshonos vörös bundájú kis ragadozó nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. A mérsékelt égövi lombhullató és tűlevelű erdők lakója.

Éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ, ám kapaszkodni nem tud vele. Ha fenyegetve érzi magát, akkor fára mászik vagy a félig visszahúzható karmával védi magát. Legfőbb ragadozója a hópárduc. Állományát leginkább az erdőirtás, illetve az egyéb emberi tevékenységek veszélyeztetik, úgymint a vadászat, vagy az ázsiai népesség növekedése és területfoglalása – írja az Állatkert a weboldalán.

Optimista becslések szerint napjainkban kevesebb, mint 10 000 kis panda él a vadonban. A Himalája térségében honos faj fennmaradását élőhelyének csökkenése és feldarabolódása fenyegeti legnagyobb mértékben, ezért rendkívüli fontossággal bír az állatkertek közvetlen részvétele e veszélyeztetett és egyedülálló faj megmentésében. A Veszprémi Állatkertben immár 10 éve láthatók kis pandák, akik egyik legkedveltebb lakók közé tartoznak.