107-tel nőtt az indiai orrszarvúak száma az utóbbi hat évben Nepálban

0
138 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Noha sok állat elpusztult, hat év alatt 107 egyeddel szaporodott az orrszarvúállomány Nepálban – ismertette az országban tartott hatodik orrszarvúszámlálás eredményét a helyi nemzeti parki és vadvédelmi hatóság.

A himalájai országban ötévente számolják össze a sebezhető természetvédelmi státuszú indiai orrszarvúakat, a tavaly esedékes összeszámlálást azonban egy évvel elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.
Az elmúlt három hétben 752 orrszarvút számoltak össze Nepálban, köztük 136 borjút. A 2015-ös számlálás szerint 645 rinocérosz élt Nepálban.
A nemzeti parki és vadvédelmi hatóság szóvivője „kielégítőnek” nevezte az állomány számbeli gyarapodását.
A hivatalos adatok szerint a legutóbbi, 2015-ös számlálás óta 161 orrszarvút öltek meg Nepálban, közülük ötöt vadorzók.

A hatóságokat aggasztja, hogy az utóbbi időben megszaporodott a megölt állatok száma. Csak az elmúlt kilenc hónapban 26 rinocéroszt találtak holtan. 

Az ázsiai országban 1994-ben tartottak először orrszarvúszámlálást, az idei már a hatodik volt. Az akcióban több mint 300 ember vett részt, a hivatalos közlés szerint „egy személyt tigris ölt meg szolgálatteljesítés közben”.
Az orrszarvúak fontosak Nepál idegenforgalma számára, mert sok turista miattuk látogat az országba.
A főleg India és Nepál síkvidékein honos indiai orrszarvúból becslések szerint összesen mintegy 3500 egyed élhet a vadonban. A fajt élőhelye szűkülése és a vadorzás veszélyezteti.

MTI