Toportyán kölyköket mentettek vadászok Kunszentmártonban

0
43 megtekintés
Nádi farkas bébi - Fotó: Hortobágyi Madárkórház - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Aranysakál kölykök kerültek Kunszentmártonból a Hortobágyi Madárpark Madárkórházhoz – írja a szervezet a közösségi oldalán. Az alomra egy felszín feletti vacokban bukkantak rá.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részén, Kunszentmártonban május elején találta meg a tíz kölyökből álló aranysakál almot a Körös Vadásztársaság egyik munkatársa. Annak ellenére, hogy az állat egész évben lőhető, a jóérzésű kunszentmártoni vadász értesítette a hivatásos vadászokat.

A kölyköket nem hagyhatták magukra, mert félő volt, hogy az idegen szagok miatt az anyaállat úgysem nevelte volna tovább őket.

Aranysakál (Canis aureus) – Fotó: Flickr

A hír futótűzként terjedt a helyiek között és Fülöp Miklós, a Hortobágyi Madárkórház önkéntese, aki az országban található, mintegy 70 állomás egyik vezetőjeként, a kunszentmártoni állomást irányítja, azonnal felvette a kapcsolatot a Hortobágyi Madárkórház igazgatójával, Dr. Déri Jánossal, aki vállalta, hogy a Hortobágyon felnevelik a kicsiket. Most a nap 24 órájában, állandó felügyelet mellett nevelik a kölyköket, hiszen a kezdeti időszakban állandó gondoskodást igényelnek.

„lyen cukit még nem láttatok, sőt, mi sem!!! Ők bizony nem kutyusok… Pár napos aranysakál kölykök, méghozzá rögtön egy egész alom.”

– írja közösségi oldalán a kórház.

„Az aranysakál igen óvatos, gondos, mikor kicsinyeiről van szó. Eddig vitatott volt, hogy egyáltalán kotorékban, vagy felszín feletti vacokban neveli utódait, hisz ilyet még tényleg nem sokan láttak.”

A kölykök mivel nem képesek még az önálló táplálkozásra, folyamatos táplálást igényelnek, így amíg meg nem erősödnek a kórház gondoskodik róluk. Később pedig a vadasparkban helyezik el őket, ahol biztonságos és természetes közegben élhetnek tovább.

Teljes történet: ITT – agrojager.hu