Tollas barátainknak szüksége lesz segítségre – Hogyan készülj a téli madáretetésre

0
558 megtekintés
Csuszka (Sitta europaea) - Kép: freepik.com
Swing Szerelem Szulák
Beköszöntött az esős, ködös, őszi – téli idő. Kis barátaink, a madarak fázósan húzódnak meg a fák, bokrok rejtekében. Hamarosan elérkezik az idő, amikor etetésükre is gondolnunk kell, mert a havas, fagyos tájon nehezen találnak majd élelmet.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy csak az vállalkozzon madáretetésre, aki egészen a tavasz beköszöntéig, rendszeresen vállalni tudja ezt. Ha ugyanis elkezdjük etetni a madarakat, akkor odaszoknak, számítanak a mindennapos utánpótlásra, s amennyiben ez hirtelen megszűnik, akkor nagyon hamar elpusztulhatnak.

Széncinege etetőn (Parus major) – Fotó: Flickr

S hogy kik vendégeskednek majd az etetőkben? Kék cinegék, széncinegék, verebek, csuszák, harkályok, tengelicek, szajkók… azaz nagyon változatos madárfaunára számíthatunk. A lehulló magvakból pedig varjak, galambok, de akár mókusok is csemegézhetnek. Néha egy-egy karvaly is felbukkanhat a zsákmányszerzés reményében Fontos megjegyezni, hogy a karvaly általában a beteg, legyengült madarakat kapja el.

Mivel etethetünk?

Az etetőkbe bármilyen szemes takarmányt (búzát, kukoricát, fénymagot, napraforgót), vagy előre elkészített, boltokban vásárolható madáreleséget, esetleg félbevágott almát tehetünk.

Szajkó (Garrulus glandarius) – Kép: Flickr

Semmilyen kenyeret, morzsát, kelt tésztát ne adjunk a madaraknak, mert ezek beledagadhatnak a gyomrukba, vagy megpenészedhetnek! Sózott szalonnát szintén ne tegyünk ki, mert sokat árthatunk vele!

Ne felejtsünk el az eleség mellé egy kis virágcserép-alátétben vizet is tenni, főleg ha befagy minden ivóvízforrás. A naponta cserélt langyos vízzel sokat tehetünk kis barátaink életben maradásáért.

Figyeljünk a ragadozókra

Gondolnunk kell arra is, hogy a szőrmés ragadozók (macskák, nyestek) könnyen megfoghatják a lakmározó madarakat. Az etetőket ezért legalább másfél méter magasra szereljük fel, s lehetőleg egy zsinóron, vagy dróton lógassuk le, így a macskák nehezen tudják megközelíteni.

Figyeljünk oda, hogy a fekete rigó alapvetően bogarakat és azok lárváit, pattanóbogarakat, cserebogarakat, lószúnyogokat és gilisztákat zsákmányolnak, de nagyon szeretik a gyümölcsöket is, ami télen a legnagyobb segítség a számukra – Fekete rigó (Turdus merula) – Fotó: Flickr

Etetőt fából, de akár egy műanyag palackból is készíthetünk. Arra figyeljünk, hogy az etető mindig zárt legyen felülről, hogy az eleség száraz maradjon.

Körös-Maros Nemzeti Park