Több száz hiúz is áldozatául esik a svéd hatóságok állatírtásának

0
437 megtekintés
Eurázsiai hiúz (Lynx Lynx) - Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
Svédország összesen kétszázegy hiúz elejtését engedélyezte hetekkel azután, hogy vadászok több tucat farkassal végeztek az ország legnagyobb modern kori farkasirtása során – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása. 

A svéd tartományi hatóságok több mint kétszer annyi hiúz kilövését engedélyezték idén márciusban, mint a korábbi években.

Vadvédők és aktivisták szerint a tervezett irtás nincs arányban az állatállományra vagy az emberekre jelentett veszélyekkel, és arra kérik az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket Svédországgal szemben a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

„Ez egy trófeavadászat, olyan, mintha Afrikába mennénk oroszlánokra vadászni”

– mondta Magnus Orrebrant, a Svenska Rovdjursföreningen állatvédő csoport vezetője, aki petíciót indított a hiúzok trófeavadászatának leállítására. „Külföldi vadászok százai jönnek Svédországba hiúzvadászatra, mert azt gondolják, hogy ez izgalmas” – magyarázta.

Természetvédők a múlt hónapban arra figyelmeztettek,

hogy az európai hiúzállomány összeomolhat, ha nem tesznek azonnali erőfeszítéseket az állatok védelmére. A Franciaországban megmaradt nagymacskákon végzett vizsgálatok azt mutatják: genetikai sokféleségük olyan alacsony, hogy beavatkozás nélkül kihalhatnak a következő harminc évben.

Eurázsiai hiúz (Lynx Lynx) – Fotó: Unsplash

Svédországban mintegy 1450 hiúz él, körülbelül háromszázzal kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt. A svéd környezetvédelmi hivatal szerint az országnak csak 870 állatra van szüksége az egészséges populáció fenntartásához.

A hiúz fontos szerepet játszik Svédország szarvas-, jávorszarvas- és vaddisznóállományának szabályozásában. A nagymacskákat a párzási időszakban vadásszák, amikor a legvastagabb a bundájuk, ami különösen vonzó a vadászok számára – mutatott rá egy állatvédő.

A hiúz a svéd vadászszövetség szerint sem jelent veszélyt az emberre. Henrik Falk, a szövetség tanácsadója a The Guardiannek azt nyilatkozta: „a hiúzvadászat inkább az izgalomról szól, és néhány vadász számára természetesen az állat bundája a motiváció”.

Eurázsiai hiúz (Lynx Lynx) – Fotó: Unsplash

Az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve szerint a vadászat a haszonállatok védelme vagy a közbiztonság fenntartása érdekében engedélyezhető. Benny Gäfwert, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője szerint „erősen megkérdőjelezhető”, hogy e feltételek bármelyike érvényes-e a svédországi hiúzra.

„Nem gondoljuk, hogy a vadászok hivatkozhatnak ezekre a kivételekre, és erről az Európai Bizottságot is értesítettük” – mondta Gäfwert.

A hiúzok egész Eurázsiában elterjedtek, de élőhelyük elvesztése, a beltenyészet, az orvvadászat és a közlekedési balesetek miatt számos országban csökken az állományuk.

Korábban a témában:

Halomra lövik a farkasokat Svédországban