Halomra lövik a farkasokat Svédországban

0
211 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Svédországban épphogy beköszöntött a január és elkezdődött a modern idők legnagyobb farkasvadászata. A természetvédelmi szervezetek fellebeztek a döntés ellen, de hiába – szemlézte a 444The Guardian cikkét. 

Mint írják, a vadászok 75 farkast ölhetnek le a 460 fős populációból, mivel a kormány bizonyos körzetekben igyekszik csökkenteni a ragadozók populációját. „A vadászat feltétlenül szükséges a farkasok létszámának növekedésének lassításához. A farkasfalka most a legnagyobb a modern időkben” – mondta Gunnar Glöersen, a Svéd Vadászszövetség tagja a helyi sajtónak a vadászat kezdetekor.

A természetvédelmi szervezetek szerint a svéd farkaspopuláció viszonylag alacsony,

Olaszországban például több mint 3000 pédány él.

Fellebbeztek a döntés ellen, ami szerintük sérti az EU berni egyezményét, de hiába.

Fotó: Pixabay

Marie Stegard, a Jaktkritikerna vadászatellenes csoport vezetője azt mondta:

„A farkasok mint a tápláléklánc csúcsragadozói a biológiai sokféleség előfeltételei. A populáció egynegyedének levadászása, megölése negatív következményekkel jár az állatokra és a természetre nézve. Ez katasztrofális az egész ökoszisztéma számára. A farkasok léte gazdagabb állat- és növényvilághoz járul hozzá. Az emberi túlélés az egészséges ökoszisztémáktól függ.”

Az illetékes miniszter, Anna-Caren Sätherberg nemrég azt mondta a sévd köztévének: „Látjuk, hogy a farkasállomány évről évre növekszik, és ezzel az irtással szeretnénk elérni a parlament által kitűzött célt. Látható, hogy a konfliktusok szintje nőtt, és az elfogadottság szintje csökkent.” Sätherberg szerint a kormány felkérte az állami környezetvédelmi hivatalt, hogy vizsgálja meg újra az ajánlott népességszámokat.