Több mint duplájára nőtt a hódok száma három év alatt Skóciában

0
92 megtekintés
Eurázsiai hód (Castor fiber) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Több mint duplájára nőtt a hódok száma az elmúlt három évben Skóciában – derült ki egy új tanulmányból. A Skócia természeti örökségének védelméért felelős NatureScot szerint jelenleg nagyjából ezer hód él az ország területén. A rágcsálók élőhelyeinek száma is több mint megkétszereződött, elérve a 251-et, és elterjedési területük is növekedett.

A múlt télen végzett felméréskor a szakemberek gyalog vagy kenuban ülve kutatták a hódokra utaló nyomokat – gátakat, odukat, csatornaásás jeleit -, amelyekből több mint 13 ezret azonosítottak.

„A skóciai vadvilág hanyatlik, így a mostani tanulmány, amely a hódpopuláció gyarapodását jelzi, nagyszerű hír Skócia számára”

– mondta Robbie Kernahan, a NatureScot fenntartható fejlődéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Képünk illusztráció – Eurázsiai hód (Castor fiber) Fotó: Shutterstock

A szakember szerint a hódok kulcsszerepet játszanak az egyéb fajok számára fontos élőhelyet jelentő vizenyős területek kialakításában és helyreállításában, valamint a regionális áradások csökkentésében és a vízminőség javításában.

Kernahan szerint noha a hódok a természet legkiválóbb vízmérnökei, súlyos mezőgazdasági és infrastrukturális károkat is okozhatnak. Az adatok szerint tavaly 31 hódot fogtak be és szállították át Angliába, 56 hódgátat távolítottak el és 115 példányt öltek le.

A Scottish Greens nevű helyi zöld párt szóvivője, Mark Ruskell bíztatónak nevezte a populáció növekedését jelző legfrissebb mutatókat,

ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyarapodás nem mentség a populáció több mint egytizedének tavaly végrehajtott leölésére vagy átköltöztetésére.

Mint hozzátette, hatékonyabban kellene kezelni a problémás eseteket, például az állatok Skócián belüli áttelepítésével olyan területekre, ahol segíthetnék a vizenyős területek helyreállítását és ökoturisztikai lehetőségeket teremthetnének.

MTI