Több mint 150 fehérhátú keselyűt mérgeztek meg orvvadászok

0
134 megtekintés
Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Több mint 150 fehérhátú keselyűt mérgeztek meg vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában.

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban 100, a botswanai Chobe térségében 50 dögevő madár tetemét találták meg az elmúlt két napban – jelentették be pénteken helyi természetvédő szervezetek.

A keselyűk azután pusztultak el, hogy mérgezett bivalytetemekből falatoztak. A madarak egy részét megcsonkítva találták meg, a keselyűk legvágott fejét a hagyományos orvoslásban használják.

A vadorzók azért irtják a keselyűket, mert a döghús fölött összegyűlő és köröző madarak felhívják a figyelmet bűnös üzelmeikre, orrszarvúak vagy elefántok illegális elejtésére.

Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) – Fotó: Flickr

A mérgezett bivalyhústól elpusztult egy hiéna is.

Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) – Fotó: Flickr

Az Endangered Wildlife Trust nevű szervezet szerint az elmúlt három évtizedben drasztikusan csökkent a keselyűk száma Afrikában, a kontinensen honos 11 faj közül ötöt kihalás fenyeget. Az ilyen méretű madármérgezés tovább növeli a kihalás veszélyét – mondta a szervezet igazgatója, Yolan Friedmann.

A keselyűk tömeges elpusztításának tényét súlyosbítja, hogy az a szaporodási időszakban történt, a fészekben nevelkedő fiókák nem élik túl a szülők elvesztését

– mutatott rá a Vulpro természetvédő szervezet.

Fehérhátú keselyű (Gyps africanus) – Fotó: Flickr

A fehérhátú vagy afrikai keselyű súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján.

MTI