Tizenötmillió éves mamutcsontokat próbáltak átcsempészni a horvát-boszniai határon

0
213 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A miocén kor közepéről származó, tizenötmillió éves mamutcsontokat próbált meg autójában átcsempészni a boszniai-horvát határon egy 46 éves szlovén férfi – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Az eset még április 17-én történt, de a horvát hatóságok most tájékoztattak róla.
Filip Valentic, a Stara Gradiska-i határőrség parancsnokhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: a szlovén állampolgárságú férfi személygépkocsijában 82 darab állati eredetű csontot találtak, amelyekről feltételezték, hogy fosszíliák, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a zágrábi természettudományi múzeummal.

Drazen Japundzic, a múzeum kurátora a sajtónak elmondta: saját szemével először látott ilyet, bár tudott arról, hogy hasonló esetek már történtek.
Mint mondta: az ősmaradványok a közép-boszniai Bugojna községből származnak, Gracanica település egy barnaszénbányájából.
Mivel ezeket a csontokat nem szakemberek ásták ki, csak feltételezni tudják, hogy mamutfosszíliákról lehet szó, és néhány ősvíziló-maradványról – hangsúlyozta Japundzic, hozzátéve, hogy a leletek értéke felbecsülhetetlen.
A horvát hatóságok felvették a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai illetékes szervekkel annak érdekében, hogy eldöntsék, mi legyen az őskövületek további sorsa.

MTI