Már rakják a tojásokat, de még a dürgés is tart a túzokoknál

0
53 megtekintés
Verekedő túzokkakasok - Dévaványa, 2018. április 4. - MTI Fotó: Kovács Attila
Swing Szerelem Szulák
Bár még tart a dürgés, a tojásrakás időszaka is elkezdődött a túzokoknál, így a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell mozogni. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti veszélyezteti a Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében – írja weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

Április közepére a túzokkakasok már túl vannak az egymás közti rivalizáláson a központi dürgőhelyeken. Az erőviszonyok mostanra már némileg rendeződtek, a legtöbb kakas már elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében kezdik lerakni a tojásaikat.

Túzoktojások. Fotó: Lóránt Miklós – knp.hu

Az idei tavasz aszállyal indult, az eső későn érkezett meg, ez a túzokokra is kedvezőtlenül hat. Igazán jó költőhely várhatóan kevesebb lesz, mivel a csapadékhiány miatt alacsony a növényzet, száraz a talaj. A költésre alkalmas területeken csoportos fészkelésre lehet számítani.

Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második, vagy akár harmadik próbálkozás lehetőségét.

Figyeljünk oda

Mivel megkezdődött a tojásrakás, a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell lennünk. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti. A Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében a túzokok viszonylag könnyen megfigyelhetők, de kérik, hogy a műutakról ne térjünk le, a nyílt területeken ne közlekedjenek a madarak megfigyelői.

Fotó: Horváth Tibor –  knp.hu

Sikeres túzokvédelmi intézkedések

A Kiskunságban mintegy 600-650 példány túzok él. A túzokvédelmi programoknak köszönhetően számuk növekedésnek indult, bár még sok feladat áll a természetvédelmi szakemberek előtt. „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE Nature pályázat (www.tuzok.hu), keretében, illetve ahhoz kapcsolódóan mintegy 60 km középfeszültségű vezeték került földkábelbe a Felső-Kiskunságban, jelentősen növelve ezzel a túzokok életterét és megszüntetve a felnőtt madarak első számú veszélyeztető tényezőjét; a légvezetékekkel történő ütközést. A beavatkozás sikerességét jelzi, hogy az idei évben a korábbi légvezetékek környezetében, olyan területeken, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak kisebb létszámú csapatok voltak – már többször figyeltünk meg nagyobb, akár 80 példányt számláló csapatokat dürgési időben.

A dürgő- és költőhelyek zavartalanságának biztosítása szintén kiemelten fontos, ennek ellenére viszonylag sok zavarás éri a túzokokat ebben az időszakban. Az agrár-környezetgazdálkodási program túzokvédelmi intézkedéseivel érintett-, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területeken a mezőgazdasági művelés a túzok ökológiai igényeihez igazodik; vagyis a szaporodási időszakban itt nem történik művelés. Így csökkenteni tudjuk a mezőgazdasági gépek okozta zavarást és a tojások, fiókák veszélyeztetését.

A vadásztársaságokkal együttműködve pedig a vadászható ragadozók (pl. róka, dolmányos varjú) állományának szabályozását végezzük, növelve ezzel a sikeres költés és fiókanevelés esélyét.

Ezek az intézkedések pozitív hatással vannak az őz- és apróvad-állományokra, valamint a mezőgazdasági területekhez kötődő védett fajokra (pl. mezei pacsirta, sordély, sárga billegető) is. Így a Felső-Kiskunságban a túzokok gyakran láthatók együtt őzekkel, mezei nyulakkal.

A túzok Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

knp.hu