Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

0
15 megtekintés
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban - Fotó: https://www.facebook.com/szegedivadaspark
Swing Szerelem Szulák
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos csemete felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban – közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

A tevekanca, Böbe már gyakorlott szülőként gondozza legújabb kicsinyét, aki május 1-jén jött a világra. Ahogy a többi patás állat, a tevék is fejletten születnek, és pár órásan fel tudnak állni. Most is ez történt, így az őket figyelemmel kísérő gondozóik megnyugodhattak.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú (Camelus dromedarius) Afrikában, a kétpúpú (Camelus bactrianus) Ázsiában. A Szegedi Vadasparkban ez utóbbi háziasított változatát tartják.

A súlyosan veszélyeztetett vad kétpúpú tevékből mára már ezernél is kevesebb egyed él a természetben: Mongólia és Északnyugat-Kína sivatagos területein. Csakúgy, mint vad őse, a háziasított teve is jól alkalmazkodott a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, így a szélsőséges hideget és meleget, a szárazságot egyaránt jól tűri.

A kétpúpú tevék a tavaszi időszakban vedlik le a téli bundájukat, a szőrcafatok miatt sokszor betegnek gondolják őket ilyenkor a látogatók, pedig csak készülnek a nyárra. A nőstény teve egy utódnak ad életet 13 havi vemhesség után, a csikóját egy-másfél éves koráig neveli.

A tevék a Szegedi Vadaspark látogatóinak kedvencei közé tartoznak, többször születtek már csikók a vadasparkban. A csikók közül akadt olyan, – hogy szokja az emberek közelségét – gondozója vezetésével sétákat tett a vadaspark útjain. A szegedi vadasparkban az óvilági tevék mellett valamennyi dél-amerikai rokonuk is megtekinthető: a veszélyeztetett és félénk vikunya (Vicugna vicugna), a termetes guanakó (Lama guanicoe), valamint a két háziállat, a szelíd alpaka (Vicugna pacos) és láma (Lama glama).

MTI