Telelő hegyi récékben gyönyörködhetnek a bajaiak

0
175 megtekintés
Hegyi réce (Aythya marila) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Dunára általában október-november tájékán érkeznek meg északról az itt telelő récefajok. Az egyik ilyen a hegyi réce, melynek kisebb csapatát most egészen közelről figyelheti meg az, aki a Türr István-kilátóhoz sétál Baján. A Dunán több récefajt is láthatunk ott a part mentén úszkálni, például a jól ismert tőkés récéket és a barna fejű barátrécéket – írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mint írják, a hegyi réce a tőkés récénél kicsit kisebb, Eurázsia északi részén tengeri és tundrai élőhelyeken fészkelő bukóréce. Alapvetően tengerpartokon telel, ősszel és tavasszal rendszeresen átvonul az országon, de kisebb számban a telet is nálunk töltik a Dunán, Balatonon és a nagyobb halastavakon. Általában egyesével vagy kisebb csapatokban látható.

jól megkülönböztethető a hegyi réce gácsér és tojó – Fotó: Tamás Ádám

A hideg miatt egy kisebb hegyi réce csapat egészen behúzódott a városba Baján az elmúlt napokban, így most bárkinek lehetősége van meglesni őket a Türr-kilátó környékén.

A barna fejű, szürke testű barátrécéktől is jól elkülöníthetőek – Fotó: Tamás Ádám – KNP

A nászruhás gácsérok fekete feje zöldes csillogású, szemük sárga, a mell és a test hátulsó része fekete, a testoldal fehér, míg a hát szürkésfehér, finoman sávozott. Halványszürke csőrük végén fekete folt van. A tojók leginkább arról ismerhetők fel, hogy a csőrtövüknél a tollazat fehér. Sötétebbek, mint a gácsérok, a testoldaluk sem fehér.