Szokatlan jelenség: júniusban már gyülekeztek a fehér gólyák

0
2 451 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Érdekes és szokatlan jelenségre figyeltek fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kígyósi-pusztán. Június végén már 20-30 példányos csapatokban gyülekeztek a fehér gólyák.

A védett területeken június 15-től engedélyezett a kaszálás, így a hónap második felében már a Kígyósi-pusztán is voltak rövidfüvű kaszálók. Ezeket a területeket a gólyák kifejezetten kedvelik, mert bőséges táplálékot találnak rajtuk. Gyakran már a kaszálást végző traktorok nyomában megjelennek, hogy összeszedjék a felzavart rovarokat – írja a Nemzeti Park.

A költő példányok azonban általában csak kisebb számban és rövidebb ideig tartózkodnak itt, mivel fiókáik várják a táplálékot. A június utolsó napjaiban megfigyelt népes csapatok viszont órákig időztek a pusztán. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem költő példányokról, hanem úgynevezett kajtármadarakról van szó, amelyek még nem költenek. S valószínűleg olyanok is akadnak köztük, amelyek már ivarérettek ugyan, de valamilyen oknál fogva idén sikertelen volt a költésük.

Átnyaraló fehér gólyák Fotó: Marik Pál – KMNP

A népesebb csapatok összeverődése a fehér gólyák esetében rendszerint csak július második felében figyelhető meg, amikor már a fiókáik is kirepültek. Általában augusztus 20. tájékán kelnek útra, de az időjárás és a táplálék függvényében ennél korábban illetve később is megkezdhetik vándorútjukat afrikai telelőhelyük felé.