Pusztai ünnep lesz augusztusban a Hortobágyon

0
400 megtekintés
Hortobágy, 2019. április 27. Gulyások a Szent György-napi kihajtási ünnepen, a Hortobágyon 2019. április 27-én. MTI/Vajda János
Swing Szerelem Szulák

A hortobágyi hagyományok, a pásztorok földjéhez kapcsolódó nemzeti értékek megélésére várják az érdeklődőket augusztus 20-22. között a Kilenclyukú hídhoz, ahol első alkalommal rendezik meg a Pusztán Ünnep! elnevezésű találkozót – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón a hortobágyi nagycsárdában kedden.

Debrecen előnyben van a Hortobágy hagyományainak megélésében – mondta a tájékoztatón Széles Diána, a cívisváros turisztikáért felelős alpolgármestere, hozzátéve, hogy a megyeszékhely, Hortobágy, Hajdúszoboszló és a Tisza-tó 2017 óta közös turisztikai régiót alkot, amit meg kell mutatni az egész országnak.
A politikus utalt arra, hogy a járványhelyzet miatt az elmúlt hónapokban számos hagyományos pusztai rendezvény elmaradt, a legrégebbi és legnagyobb nyári találkozót, a lovasnapokat például ezen a hétvégén tartották volna, da a pandémia miatt nem tudták megszervezni.

A Pusztán Ünnep! rendezvénysorozatot Debrecen önkormányzata tízmillió forinttal támogatja – jelezte Széles Diána.
Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere hozzátette: a programsorozat keretében tartják meg a 129. hídivásárt a Kilenclyukú híd lábánál, a 25. országos gulyásversenyt és pásztortalálkozót a pusztai állatkertben, míg a mátai lovaspályán díjugrató és fogathajtó versenyeket rendeznek.

Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a járványidőszakban döbbentek rá igazán, mennyire hiányzik a pusztáról a turisták jelenléte. A Pusztán Ünnep! programjai során ezért mindenből – lovasprogramok, hídivásár, kihajtás, gulyásverseny, pusztai eledelek – kapnak egy kis ízelítőt a három nap alatt a látogatók – fűzte hozzá.
Medgyesi Gergely kiemelte a kétnapos gulyásverseny záróakkordját, a közreműködők és a közönség közös csergetését (ostorpattogtatás), amellyel idén a hungarikummá vált karikás ostort, a kárpátmedencei magyar pásztorok eszközét ünneplik.
Bódor Edit, a debreceni Főnix rendezvényszervező ügyvezetője jelezte: a Pusztán Ünnep! keretében a csárdakertben a Chrome Rt., a Zenevonat és a Kerekes Band koncertje várja a látogatókat.

MTI

Kiemelt kép: Vajda János Mti