Szépséges ragadozómadarak köröznek a nyári puszták felett

0
234 megtekintés
Barna rétihéja (Circus aeruginosus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Egy ragadozómadár látványa mindig fenséges és jó esetben izgalommal tölti el az embert, az pedig az egyik legjobb dolog, ha tudjuk is, épp ki repült el felettünk vagy ült az út szélén, miközben elsuhantunk mellette kocsival.

Ajánlott játék bárkinek, hogy legyen nálunk madárhatározó és próbáljuk meg kitalálni (minden madárfajra érdemes) kit is látunk éppen. Ez amúgy nem is olyan egyszerű mint gondolnánk. Cserébe, kis segítségnek, most például a Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein a nyári időszakban leggyakrabban négy ragadozómadár-fajjal találkozhatunk: vörös és kék vércsékkel, egerészölyvekkel és barna rétihéjákkal.

Képünk illusztráció – Vörös vércse (Falco tinnunculus) – Fotó: Flickr

Közülük a kék vércsék költenek a legkésőbb, az ő fiókáik többsége július második felében repül ki. Az említett fajokon kívül parlagi és rétisasok is vadásznak a dél-alföldi puszták felett. A sasok azonban a nyár második felében már inkább a folyók, tavak mellé húzódnak le, mert ott több táplálékot találnak – írja a nemzeti park.

Egerészölyv (Buteo buteo) – Fotó: Flickr

Kígyászölyvek ugyan nem költenek a Körös-Maros Nemzeti Parkban, de átnyaralóként rendszeresen megjelennek. Idén eddig csupán néhány példány bukkant fel (a Csanádi pusztákon).

Kígyászölyv (Circaetus gallicus) – Fotó: Flickr

A kígyászölyv fő tápláléka ugyanis a vízisikló, így a mozgását is az határozza meg, hogy hol talál belőle elegendőt. A pusztákon most nagyon megritkultak a vízisiklók, így a kígyászölyvek sem jönnek ide.

Kék vércse (Falco vespertinus) fióka – Fotó: Flickr

A ragadozó madarak megfigyelésére leginkább a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban van esély, ilyenkor indulnak vadászni, napközben inkább pihennek.