Kutya örökbefogadás előtt feltétlen gondold át!

0
459 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A család és a kutya boldogsága érdekében nagyon fontos egy olyan háziállat kiválasztása, mely egyaránt megfelel igényeidnek és otthonod adottságainak. Íme néhány kérdés, amelyet nem hagyhatsz figyelmen kívül, mielőtt befogadnád az új családtagot. 

Mi a legfőbb elvárásod egy kutyával szemben?

Ha a ház őrzése a fontos, akkor eszerint válassz fajtát! Azt is érdemes megfontolnod, hogy egy nagyobb fajtát fogadj örökbe, mely jó házőrzői adottságokkal rendelkezik. De ha egy társra vágysz, akit az öledben tarthatsz, válassz egy kisebb, társasági kutyát, például egy mopszot vagy csivavát!

Tipp: 15 lakásban tartható kutyafajta

Milyen a családi környezet?

Ha kis gyermekeid vannak, mindenképp olyan kutyát válassz, amely jól tűri a zajt és nem reagál hevesen a gyermekek hirtelen mozdulataira! Legyen nyugodt természetű és barátságos, ilyen például a golden retriever, a skót juhász, a mopsz vagy a boxer. Ha van más kisállatod is, akkor olyan kutya mellett dönts, amely jól kijön a többi kis kedvenceddel is.

Mennyi figyelmet és energiát tudsz szentelni a kutyádnak?

Bizonyos kutyafajták, mint a portugál vízikutya vagy a border collie, nagyon energikusak, rengeteg figyelmet és mozgást igényelnek. Azonban még egy nyugodtabb, kevésbé mozgékony kutyának is komoly odafigyelésre és elegendő mozgásra van szüksége, tehát ha keveset tartózkodsz otthon, akkor a kutya nem a legmegfelelőbb választás számodra.

Fotó: Pixabay

Mennyire vagy türelmes a kutya neveléséhez?

Egyes kutyák könnyen tanulnak, mások pedig úgy tűnik, hogy az alapokat sem sajátítják el soha, ezért jó, ha a kutya kiválasztásakor figyelembe veszed azt is, hogy mennyi időd van nevelni. Például a labradorok vagy a springer spánielek könnyebben idomíthatóak, mint a boston terrierek, melyek valószínűleg próbára fogják tenni a türelmedet.

Milyen környezetet kell biztosítani a kutyának?

Ha panellakásban élsz, a legjobban egy kevésbé aktív fajta felelhet meg számodra. Ha nagy kerttel rendelkezel, egy nagyobb méretű kutyát is örökbe fogadhatsz, mivel az ilyen fajtáknak nagy területre van szükségük, ahol szaladgálhatnak, játszhatnak. Bizonyos kutyafajták, mint a border collie, igénylik a rendszeres mozgást, ezért jó, ha rendelkezel egy nyílt területtel, ahol kedvükre mozoghatnak.

Mit tudsz a fajtáról?

Minden fajtának megvan a maga történelme. A basset hound arra lett kitenyésztve, hogy szorgalmasan üldözze a nyulakat, szarvasokat és más vadat; a pireneusi hegyikutya a haszonállatokat védte a rókáktól és más ragadozóktól; a golden retriever a vadászok segítője; az óangol juhászkutya pedig a vásárra vezette a birkákat és szarvasmarhákat. Ha tisztában vagy vele, melyik fajtát miért tenyésztették, és hogy ez hogyan befolyásolhatja az állat mindennapi viselkedését, könnyebben tudsz egy számodra megfelelő temperamentumú és képességű ebet választani.

Tipp: Használati utasítás örökbefogadott kutyákhoz

Fotó: Pixabay

Kölyökre vagy idősebb kutyára vágysz?

Bár a kölykök ellenállhatatlanul aranyosak, egy idősebb állat örökbefogadásának is számos előnye lehet. Már szobatiszták, emellett pedig szelídebbek és nyugodtabbak egy kölyökkutyánál. De hátránya az, hogy minden fajta elvárja, hogy az addig megszokott életmódját biztosítsák neki, és ha a lehető legtöbb időt szeretnéd a kedvenceddel tölteni, akkor egy kölyök valószínűleg jobb döntésnek számít.

Rendelkezel megfelelő anyagi forrással ahhoz, hogy mindent megadj a kutyádnak?

A kedvenccel járó kiadások nem kis terhet és felelősséget rónak a gazdikra, ezért előre meg kell tervezned, hogy mit engedhetsz meg magadnak, és mit nem. Számold bele az eledelt, az ellátást, ápolást, sétáltatást, és persze az állatorvosi látogatásokat, valamint a gyógyszereket. A nagyméretű kutyák többet esznek, mint a kicsik, a hosszúszőrű csau-csau több ápolást igényel, mint egy rövidszőrű kutya, és minden kutyának szüksége van időnként állatorvosi kezelésre, melyek nagyon sokba kerülhetnek. Nézz utána, hogy a téged érdeklő kutyafajta mely betegségekre hajlamos, például a dalmata süketségre, a német juhász és a bernáthegyi pedig csípőízületi diszpláziára.

Ha körbejártad a fent feltett kérdéseket és kitartasz a kutyatartás ötlete mellett, az életmódodnak megfelelő kutya kiválasztásához az alábbi (a lista persze nem teljes, de kezdetnek épp elég) kutyamentő alapítványokhoz fordulhatsz, ha kutyát fogadnál örökbe:

Rex Kutyaotthon Alapítvány rex.hu/orokbefogadas

Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát mfoek.hu

Vigyél Haza Alapítvány vigyelhaza.hu

Noé Állatotthon Alapítvány noeallatotthon.hu

Mancs-Rancs Alapítvány mancsrancs.hu/orokbe-fogadas/

Futrinka Egyesület futrinkautca.hu

Eszkuláp Állatvédő Egyesület eszkulap.hu

Tappancs Állatvédő Alapítvány tappancs.hu

Országos Állatvédőrség Alapítvány orszagosallatvedorseg.hu

Miskolci Állatsegítő alapítvány allatsegito.hu

Lelenc Kutyamentő Egyesület lelenc.hu

Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány-German Shepherd Rescue Foundation facebook.com/nemetjuhaszmentes/

Még több megbízható hazai állatvédő szervezet: Összefogtak a hazai állatvédő szervezetek, létrejött a MÁS, a Magyar Állatvédők Szövetsége.  masallatvedelem.hu

Forrás: haziallat.hu

(ViaZs)

Kapcsolódó:

Örökbefogadási kalauz: ezekre figyeljünk, ha kutyát fogadunk örökbe

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nébih