Svájcból indult és Budapest határáig vándorolt egy fiatal farkas

0
555 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
Pár napja jött a hír, hogy a svájci Grabünden kantonból vándorolt egészen Budapest határáig egy fiatal hím farkas. A Graubündeni Vadászati és Halászati Hivatal által közreadott térkép szerint az állat az elmúlt közel két évben több mint ezer kilométert tett meg – írja az  ORIGO. Hogy hová fog még eljutni az már a jövő kérdése. 

Mint írják, a Gruppe Wolf Schweiz közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint az állat a Graubünden felső részén található Stagias falkából származik. Az M237-es kódjelet viselő, jeladóval ellátott farkas a szakemberek megfigyelése szerint pár napja Magyarországra ért és egészen Budapest határáig vándorolt.

A valószínűleg 2021-ben született hím kölyköt tavaly tavasszal üldözte el a falka, és még az év folyamán elvándorolt

– írta bejegyzésében a Gruppe Wolf Schweiz. – A fiatal farkasok számára természetes, hogy elhagyják a falkájukat és saját területet keresnek, mielőtt elérnék az ivarérettséget, ami általában 22 hónapos korban következik be.

A szervezet kiemelte, hogy alkalmanként akár hosszú távú vándorlások is megfigyelhetők, de ezeket csak nagyon ritkán lehet pontosan dokumentálni.

Az ifjú M237-es farkas ebből a szempontból is szerencsésnek mondható, mert nem a megtett út a szokatlanúl nagy, hanem hogy sikerült ezt dokumentálni úgy, hogy nem pusztult el menetközben.

Ahogy az a közzéadott térképen is jól látszik, számtalan autópályán és folyón kellett átkelnie, hogy elérje a magyar főváros határát. A vándorlási távolság légvonalban több mint 700 kilométert jelent, ám ez a valóságban inkább az ezer kilométert éri el.

Gruppe Wolf Schweiz szerint az M237-es vándorlása még nem számít rekordak, de már most az egyik legtávolabbi, mért vándorlásnak számít.