Áttelelő darvak lakomáznak a rizsföldeken

0
245 megtekintés
Darvak - Fotó: Motkó Béla - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Még február elején is több helyszínen vannak áttelelő darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Idén egy új helyen, a Szarvas környéki, learatott rizstáblákon is megjelentek – írja a nemzeti park

Az őszi és a tavaszi vonulás időszakában a nemzeti parkon belül a kardoskúti Fehér-tó a darvak legjelentősebb állomáshelye.

Tavaly november elején több mint 30 ezer példány tartózkodott itt, majd számuk fokozatosan csökkent, de még január 7-én is 770-et számoltunk.

Ez volt az áttelelés csúcsa, azóta csupán néhány tucatnyi egyedet számláló csapatokkal lehetett találkozni.  Legutóbb január 21-én láttak itt egy 30 példányos éjszakázó csapatot, azóta csak átrepülnek a tó felett, de nem állnak meg. A térségben gyenge volt a kukoricatermés, ezért nehezen találnak táplálékul szolgáló, elhullott kukoricaszemeket. Legutóbb február 6-án repült át egy 46 példányos csapat a tó felett.

Vannak viszont éjszakázó darvak egy új helyszínen, a Szarvas környéki rizstelepeken.

Darvak a kardoskúti Fehér-tónál – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Korábban a Hortobágyról délre tartó csapatok nem álltak meg itt, hanem továbbmentek a kardoskúti Fehér-tóhoz, vagy a Pusztaszeri-tavakhoz. Az elmúlt hetekben azonban egyre több leszálló darucsapattal találkoznak a rizstelepeken. Aratás után a rizsföldeket nem azonnal szántják be, a következő évben hagyják kiszáradni, csak minden második évben vonják be a termesztésbe. Mivel a parcellákat más beavatkozás nem éri, a sok elhullott kalász és a kipergett magok a talaj felszínén maradnak. A vadludak és a darvak ezeket a magokat szedegetik szorgalmasan.

Január második felében jelentek meg a rizsföldeken az első darucsapatok, volt olyan nap, amikor több százan is táplálkoztak ott.

A parcelláknak azokon a részein éjszakáznak, ahol az esőzések hatására nagyobb vízfelületek alakultak ki.  Ha keményebb fagyok jönnek és befagynak a vizek, akkor valószínűleg délebbre, a Vajdaság irányába mozdulnak majd.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete, a Biharugrai-halastavak környéke nem tartozik a darvak klasszikus telelőhelyei közé.

Darvak a kardoskúti Fehér-tónál – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Csak alkalmi éjszakázó csapatok jelentek meg ott az utóbbi években. A mostani tél első felében 20-30 példányos csapataik éjszakáztak a halastavakon és a környező mocsarakban, de rendszerint néhány nap után továbbálltak. Januárban viszont Mezőgyán határában egy ezres példányszámú darucsapat több hétig is kitartott, de februárban már nem látták őket.

Az utóbbi tíz évben a Kígyósi-pusztán is rendszeresen áttelelnek darvak, igen jelentős mennyiségben, 5- 8 ezer példányban. Így van ez a mostani télen is. November végére, december elejére az esőzések hatására jelentősebb vízállások alakultak ki, s ezzel párhuzamosan megjelentek a darvak első, ekkor még csak néhány száz példányos csapatai.

Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

A hónap végén azonban már mintegy 6 ezer madár éjszakázott a területen, s egészen január második feléig kitartottak.

Nappal nagyobb távolságokra is elmentek táplálkozni, de éjszakázni visszatértek. Január második felében számuk megfogyatkozott, északi irányba mozdultak el. Mostanra csupán néhány tucatnyi példány maradt a Kígyósi-pusztán.