Senki nem tudja hány kölyök van, de csak úgy pezseg a prérikutya kifutó

0
313 megtekintés
Prérikutya kölykök - Foró: zoobudapest.hu
Swing Szerelem Szulák
A Fővárosi Állatkertben nem rég előmerészkedtek a kis prérikutya kölykök. Bájosak, cukik, lelekesen intézkednek, napoznak, hancúroznak csak épp megszámolni nem lehet őket, mert állandóan ingáznak a felszín és a földalatti üregrendszer között. Előbb utóbb azért, folyamatos megfigyeléssel ki fog derülni mennyien is vannak, addig viszont lehet belezavarodni a próbálkozásba. 

Mint írják, a Pálmaház szomszédságában található az Észak-Amerikában őshonos prérikutyák kifutója, ahol mostanában csak úgy pezseg az élet. Hiszen jó pár idén tavasszal született kölyök cseperedik, hancúrozik, birkózik és kergetőzik náluk. Csak éppen megszámolni nem egyszerű őket. Kifutójuk alatt ugyanis egy összefüggő, számos járatból álló üregrendszert alakítottak ki, amelyet több kürtő, ki- és bejárat köt össze a felszínnel.

Prérikutya kölykök – Fotó: zoobudapest.hu

Mivel a felnőttekhez hasonlóan a kicsik is ki-be járnak ezeken a kürtőkön, ha beszaladnak az egyikbe, fél perc múlva már egy másikból bukkanhatnak elő ismét.  Úgy lehet a legpontosabban meghatározni a kölykök számát, ha rendszeresen megfigyeljük, hányan vannak a felszínen. Hol többet, hol kevesebbet fogunk látni, de elég sok észlelés után kirajzolódik, hogy valójában mennyien is vannak összesen.

Prérikutya kölykök – Fotó: zoobudapest.hu

A társas prérikutyák neve egy kissé megtévesztő, legalábbis annyiban, hogy a kutyákhoz, kutyafélékhez semmi közük. Ezek az állatok ugyanis a rágcsálók, ezen belül pedig a mókusok rokonsági köréhez tartoznak. És valóban a préri, azaz Észak-Amerika terjedelmes füves területei jelentik a faj jellemző élőhelyét.

Prérikutya kölykök – Fotó: zoobudapest.hu

A prérikutyák kiváló mélyépítészek, járatrendszerüket nagy gonddal alakítják ki, mi több, még a szellőzésről is gondoskodnak. A Fővárosi Állatkertben rendszeresen szaporodnak, így általában kölyköket is láthatunk a kifutóban.

Az örökmozgó apróságokról korábban már film is készült:

Egyedül a téli időszakban nem látni sokat belőlük, hiszen ennek az évszaknak a nagyobb részét a felszín alatti üregrendszer hálókamráiba húzódva átalusszák. Ősszel viszont, amikor a téli álomra készülnek, látványosan kikerekednek, mert bőrük alatt vastag zsírréteget halmoznak fel a télire.

zoobudapest.hu