Ritka vendég egy feketeszárnyú székicsér bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

0
292 megtekintés
Feketeszárnyú székicsér (Glareola nordmanni) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Magyarországon ritka vendég, egy feketeszárnyú székicsér bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon – írja a nemzeti park

A fiatal madarat a déli órákban a tó sekély vizén, egy rendkívül népes, 8800 példányos bíbiccsapatban figyelték meg. Rövid tartózkodás után eltűnt az őt figyelő szemek elől, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem maradt itt hosszabb ideig, de ilyen népes bíbiccsapatban nehéz újra rátalálni.

Magyarországon a feketeszárnyú székicsér ritka kóborlónak tekinthető. Tavasszal és ősszel fordulhat elő. Tavasszal mindig a székicsérek telepein bukkan fel. Ősszel sokkal ritkábban látható, s ilyenkor általában fiatal példányok érkeznek. Szinte kizárólag az Alföldön (a Hortobágyon, a Kiskunságban és Kardoskúton) jelennek meg. Alkalomszerűen költenek is, legutóbb néhány évvel ezelőtt Kisújszálláson volt költésük.

Feketeszárnyú székicsér (Glareola nordmanni) – Fotó: Flickr

Aránylag kis elterjedésű faj, hazánk az elterjedési területének legnyugatibb pontja, Kazahsztán észak-nyugati része pedig a legkeletibb. Sajnos az utóbbi években Fehéroroszországban és Ukrajnában eltűnőben vannak a fészkelőállományai, ezért láthatjuk őket Magyarországon is egyre ritkábban.

A feketeszárnyú székicsér a nálunk is költő székicsérekhez hasonló testméretű. Legfontosabb megkülönböztető jegye az, hogy szárnybélése fekete, míg a székicséreké gesztenyevörös.