Látványos nászrepülésben a kékbegyek

0
28 megtekintés
Kékbegy (Luscinia svecica) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A kékbegy az egyik legszebb tollazatú énekesmadár. Március végén, április elején érkezik vissza afrikai telelőhelyéről. De nem csak szép, a hímek nászrepülése is szemet gyönyörködtető mutatvány. Most mindkettőt meg lehet figyelni Cserebökényben – írja a Körös-Maros Nemzeti Park

Amint hazaérnek, a hímek rögtön elfoglalják a fészkelő területüket. Rendszerint egy magasabb ponton énekelnek, akár egy kiemelkedő nádszál csúcsi részén megkapaszkodva. Énekük rendkívül változatos, sok utánzást tartalmaz, mégis egyedi.

Nászrepülésük igen látványos. A hím a tojó közelsége esetén éneklés közben rendszeresen a levegőbe emelkedik, majd széttárt faroktollakkal ereszkedik vissza. Ezt követően a hím a talajon kék melltollait felborzolja, szárnyait leereszti, faroktollait széttárja, így udvarol a tojónak.

Kékbegy (Luscinia svecica) – Fotó: Flickr

A fészket a tojó vékony növényi szálakból, gyökérdarabokból, egymaga építi. Legtöbbször a talajhoz közel, fűcsomó alá, zsombékra, vagy nádcsomó tövébe rejti. Általában 5-6 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik. A hím eközben a közelben énekel. A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Ritkán második költésük is előfordul.

Kékbegy (Luscinia svecica) – Fotó: Flickr

A násztevékenységet követően a kékbegyek – rejtett életmódjuk miatt – alig észrevehetők. A megfigyelések szerint ragaszkodnak a költőterületeikhez, évről-évre ugyanott találjuk meg az éneklő hímeket. Cserebökényben az egyik vizes élőhely melletti, pihentetett, kiterjedt foltos bürkös területen hat nászrepülő hímet számoltak. Megfigyelték, hogy a nászrepülést követően az 50-60 cm magasságú, sűrű növényzetben tűntek el a kékbegy-párok. A nemzeti park munkatársai remélik, hogy a párok az idén is sikeresen nevelik fel fiókáikat.