Ritka tollas vendég ugrott be Budapestre

0
123 megtekintés
Uráli bagoly (Strix uralensis) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az uráli bagoly ugyanis, a zárt öregerdőket kedveli, így igazán megtisztelő volt a részéről, hogy beugrott a Fővárosba kicsit lazulni. Nagytermetű bagolyfaj és rendszeres fészkelője hazánknak. Nem mellesleg gyönyörű és segítség a felismerésében, hogy nincsenek tollfülei. 

A találat az MME Budapesti Helyi Csoportjáé, egész pontosan Szutyányiné Kézdi Dórájé, akik felfedezésüket remek fotókkal egyetemben osztották meg a plublikummal a közösségi oldalukon.

Azt azért nem árt tudni, hogy az uráli bagoly erősen védelmezi a fiókáit, ilyenkor még az embert is megtámadhatja. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is.

Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Nagyméretű odúk kihelyezésével segíthetjük a megtelepedését. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Kizárólag a tojó kotlik a tojásokon. A fiókák fészekhagyók, tehát még jóval röpképességük előtt elhagyják a fészket, és a közeli fákon üldögélnek – olvasható az MME fejtágítójában.