Ritka nyílméregbéka-utódokkal gyarapodott a debreceni állatkert

0
237 megtekintés
Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A jelek szerint remekül érzik magukat a tavaly tavasszal érkezett Anthony-nyílméregbékák, mivel már az első sikeres szaporulatukról is beszámolhat az állatkert. A december elején felfedezett petékből kikelt ebihalak a szüleikkel közös terrárium vizében folytatták fejlődésüket, és hárman közülük már teljesen átalakultak békává – írja az állatkert a weboldalán

Méretükből adódóan ebihalállapotban ugróvillással, partra mászásuk óta pedig röpképtelen muslicával táplálkoznak. Ha kellően szemfüles látogatók vagyunk, őket és átalakulóban lévő társaikat is megpillanthatjuk a Pálmaházban található bemutatójukban.

Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) – Fotó: Flickr

Az Ecuador délnyugati és Peru északnyugati régiójában fekvő trópusi szárazerdők talajszintjén endemikus Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) 2-2,5 cm-es testhosszával viszonylag kistermetű nyílméregbékafaj.

Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) – Fotó: Flickr

Rokonaihoz hasonlóan a természetben bőrére méreganyag ül ki, amelyet feltehetően az elfogyasztott gerinctelenekből nyer; erre feltűnő színezetével hívja fel a ragadozók figyelmét.

Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) – Fotó: Flickr

A párzási időszakban a hímek territoriálisak; a peterakást követően ők őrködnek a peték fölött, majd szállítják hátukon a kikelt ebihalakat faodúkban vagy broméliák közepén összegyűlt vízbe, ahol azok békává alakulnak.

Növendék Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) – Fotó: zoodebrecen.hu

Élőhelyének degradációja és a kereskedelmi célú illegális befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében is. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben találkozhatunk vele.