Ritka barlangi gekkók érkeztek Debrecenbe

0
64 megtekintés
zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Hosszas előkészületek után, két különleges gekkófaj, a Lui- és a vietnami barlangi gekkó egy-egy fiatal egyede érkezett a napokban a kölni állatkertből a nagyerdei kultúrparkba. 

A jövevények azóta megkezdték ismerkedésüket azzal a buja növényzetű, speciális éghajlati viszonyokat idéző természetközeli társasbemutatóval, amelyet idén március 3-án, a vadvilág világnapja alkalmából adott át a park a nagyközönségnek és első lakóinak, a természetben szintén fokozottan fenyegetett krokodilfarkú bütykösgyíkoknak – olvasható az Állatkert közleményében.

Mint írják, a gibbonházi terráriumkomplexumban élő mindhárom gyíkfaj Délkelet-Ázsia esőerdőiben őshonos, amelyek Földünk egyik legnagyobb biodiverzitási gócpontját képezik, az erdőirtás és az illegális állatkereskedelem miatt azonban drámai mértékben fogyatkozik élőviláguk. E régióra fókuszál az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) következő kétéves természetvédelmi kampánya, amelyhez új bemutatókkal és a hozzá tervezett ismeretterjesztő sarokkal csatlakozik az Állatkert.

A Goniurosaurus nembe tartozó 25 ma ismert barlangigekkó-faj közül többet csak az elmúlt években fedeztek fel jóval azután, hogy az emberi tevékenység következtében végveszélybe kerültek természetes populációik, így félő, hogy bizonyos fajok még azelőtt kipusztulhatnak, hogy megismernénk őket.

a gibbonházi terráriumkomplexum első lakói a Krokodilfarkú bütykösgyíkok (Shinisaurus crocodilurus) voltak.  Fotó: MTI/Derencsényi István – Debreceni Állat- és Növénykertben 2023. március 3-án.

A Lui-barlangigekkó (Goniurosaurus luii) a Kína és Vietnám határán fekvő trópusi esőerdőkben őshonos, míg ritkább rokona, a vietnámi barlangi gekkó (Goniurosaurus huuliensis) immár csupán néhány kisebb természetvédelmi területen fordul elő Vietnám északkeleti részén. Mindkét faj kisebb rovarokkal táplálkozik, amelyek után éjszaka kutat, míg nappal barlangokban, hasadékokban vagy fák üregeiben rejtőzik. Érdekességük, hogy sok gekkófajjal ellentétben lábujjaikon nincsenek tapadókorongok, a mászásban erős karmaik segítik őket. Az ember okozta tényezők miatt mindkét faj a fenyegetett kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a vietnámi barlangi gekkó ráadásul súlyosan veszélyeztetett besorolással. Állatkertekben igen ritkának számítanak, világszerte ugyanis csak néhány kertben láthatók, és mindössze két másik intézményben, Köln és Szingapúr állatkertjében tartják mindkét fajt.

MTI, zoodebrecen.hu