Az amerikai bölénycsorda újabb csemetével bővült Nyíregyházán

0
38 megtekintés
Újabb amerikai bölény született Nyíregyházán - Fotó: sosotozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
A májusban született borjút, melyről mi is írtunk, egy újabb bölény baba követte, így Amerika legnagyobb testű képviselőjéből már három csöppségben is lehet gyönyörködni a 35 hektáros tölgyerdőben. 

A Nyíregyházi Állatpark, kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, köztük az amerikai bölényt is. Észak-Amerika legnagyobb testű képviselője, a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse az amerikai bölény, mely faj hím egyede akár 900-1000 kg-os is lehet.

Az Állatparkban élő 1 bikából és 2 tehénből álló család szépen gyarapodik, hiszen március végén bika borjúval, majd májusban egy üsző borjúval gazdagodott a csorda és most itt az újabb csemete.

Képünk illusztráció – Amerikai bölény (bison bison) – Fotó: Flickr

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk-mely főként nemzeti parkokba szorult vissza- 50 ezer állatra tehető, s ezzel-úgy tűnik- biztosítva van a faj fennmaradása.

Korábban a témában:

A látogatók előtt született a Nyíregyházi Állatpark bölényborjúja