Rémisztő sárkány uralhatta az eget Ausztrália ősi tájain

0
326 megtekintés
Thapunngaka shawi. Image credit: Richards et al., doi: 10.1080/02724634.2021.1946068. - sci-news.com
Swing Szerelem Szulák
Rémisztő sárkány repkedhetett 105 millió éve Ausztrália felett egy új kutatás szerint. Egy csaknem hétméteres szárnyfesztávolságú pteroszaurusz maradványait tárták fel, mely a kontinens legnagyobb repülő hüllője lehetett. Az újonnan felfedezett faj a Thapunngaka shawi tudományos nevet kapta.

A leleten végzett vizsgálatok eredményét a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos lapban mutatták be.

A pteroszaurusz a mai Queensland állam kietlen vidékeinek nagy részét egykor borító Eromanga-beltenger területén repkedhetett. Dárdaszerű csőrével könnyedén kapta ki a halakat a tengerből – írja a CNN. A szakértők, köztük Tim Richards, a Queenslandi Egyetem tudósa, egy állkapocs-fosszíliát vizsgáltak, melyet a Richmondtól északnyugatra lévő kőfejtőben talált 2011 júniusában egy Len Shaw nevű aranybányász.

Richards szerint a pteroszaurusz „félelmet keltő szörnyeteg” lehetet, amely akár fiatal dinoszauruszokat is elfogyaszthatott.

„Tulajdonképpen csak egy koponya volt hosszú nyakkal, egy pár hosszú szárnyon. Nagyon kegyetlen lehetett”

– véli a szakértő.

A faj neve tiszteletadás a richmondi régió őslakosai, a wanamarák előtt, az ő nyelvükön a Thapunngaka tulajdonképpen „lándzsaszájat” jelent, míg a shawi a lelet megtalálója, Len Shaw nevét őrzi – mondta Steve Salisbury, a tanulmány társszerzője.

Az új faj alsó állkapcsán egy hatalmas, csontos taraj található, a tudósok szerint a felső állkapcson is lehetett ilyen. „Ezek a tarajok szerepet játszottak e lények repülési dinamikájában, remélhetőleg a további kutatások határozott választ találnak ezekre a kérdésekre” – mondta Salisbury.

A teljes koponya több mint egy méteres lehetett, az állkapocsban 40 fog sorakozott.

Az új faj a pteroszauruszokhoz tartozó anhanguerians csoport tagja. A pteroszauruszok az első gerinces állatok, amelyek erőteljes repülésre voltak képesek – véli Richards. A pteroszauruszok vékony falú csontjai jórészt üregesek voltak, tehát tökéletesen alkalmazkodtak a repüléshez, de ezek a csontok nem állták ki az évmilliók próbáját. Ezért is különösen ritka egy ilyen fosszília felfedezése.

A leletet a richmondi Kronosaurus Korner múzeumban állították ki.

MTI