Peckes járású, gyorsan fut, piros a lába, gyenge a szárnya és bóbitát visel – Tudod ki az?

0
506 megtekintés
Vöröslábú kígyászdaru (Cariama cristata) vagy kariáma - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Ha nem, akkor sem kell a kardodba dőlni. A vöröslábú kígyászdaru vagy másik nevén kariáma nem az a tipikus madár, ami azonnal beugrik, ha állati találóskérdéssel találkozunk, kivéve persze, ha verhetetlen vagy a Dél-Amerikai trópusi madárfajokból. Pedig csinos kis tollas, a bóbitás frizurája pedig leírhatatlan… Ja, és nem is eszik folyton kígyót. 

A peckes járású madárból a Veszprémi Állatkertben találunk egy párt, akik épp fiókát is nevelnek, aki nem is olyan régen még óvatosan nyújtogatta nyakát a fészekből, ma már szülei mellett lépegetve egyre bátrabban fedezi fel környezetét – tudatta az Állatkert a közösségi oldalán.

Vöröslábú kígyászdaru (Cariama cristata) vagy kariáma – Fotó: Flickr

A Dél-Amerika trópusi, szubtrópusi füves puszták és erdőségek lakójának, nagy szemei, gyenge szárnyai és erős lábai vannak. Fején bóbitát visel, melynek nagy szerepe van az udvarlásban. Csőre és lábai vörös színűek, a szeme sárga, szeme körül pedig feltűnő kék színű a bőr.

A tojó és a hím egyformán néznek ki, de a hímek valamivel nagyobbak.

Járása peckes, gyorsan tud futni, ha veszélyt észlel repülés helyett futva menekül.

Blazírt egy madár lehet…Vöröslábú kígyászdaru (Cariama cristata) vagy kariáma – Fotó: Flickr

Monogám madár, a pár ágakból és gallyakból együtt építi meg a fákon és bokrokon elhelyezett fészkét. Mindenevő, növényi és állati eredetű táplálékot is fogyaszt, főként rovarokat, rágcsálókat, gyümölcsöket, és magvakat.

Jellegzetes, ugatásszerű hangot hallat, leginkább hajnalban és az esti órákban – olvasható az Állatkert honlapján.

Olyan, mintha valami őrült nevetne: