Ha ősz, akkor daru és persze Hortobágy – De mit szóltak az aszály okozta változásokhoz?

0
290 megtekintés
Daruvonulás a Hortobágyon - Fotó: Szilágyi Attila - Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI
Swing Szerelem Szulák
A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük. Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol repülő madárcsapatok hátteréül – írja a Nemzeti Park

Kukorica hiány és őszi vízözön

Mint írják, az elmúlt nyárról kijelenthetjük: szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vizű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukorica táblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. Ezen okok miatt a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hogy fog alakulni a darvak 2022-es mozgalma a Hortobágyon.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: Szilágyi Attila – Természetvédelmi Őrszolgálat – HNPI

Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül.

Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. Az aszályos nyarat követően a HNPI több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: Szilágyi Attila – Természetvédelmi Őrszolgálat – HNPI

Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük,

a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik.

Egész pontosan, 125 ezren vircsaftolnak a pusztán.

Daruvonulás a Hortobágyon – Fotó: Szilágyi Attila – Természetvédelmi Őrszolgálat – HNPI

Ez a szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.