Nyári viharok félelem nélkül?

0
4 495 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Ha egy nyári napon kinézel az ablakon, és sötét fellegeket látsz közeledni, esetleg már hallod is a távoli villámokat követő dörrenéseket, biztos neked is eszedbe jut a kutyád. Főleg akkor, ha különösen érzékeny a zajokra, és sokszor furcsán reagál az ijesztő természeti jelenségekre. Az első gondolataid egyike lehet, hogy megszeretgeted és nyugtatgatod, de ezzel sokszor nem segítesz rajta, ezért összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, melyekre érdemes odafigyelned a nyári zivatarok idején.

1. Alakíts ki búvóhelyet!

A viharokra való felkészülés egyik legfontosabb eleme, hogy a lakásban legyen egy olyan pont, ahol kedvenced biztonságban érezheti magát. Lehet ez akár egy nagyobb méretű szállítóbox is, de ha tudod, hogy kutyád szívesen bújik az asztal alá vagy a kanapé mögé, akkor ezeket a helyeket tedd kényelmessé számára, és lehetőség szerint sötétítsd be egy pokróccal, a helyiségben található függönyöket pedig húzd be, hogy kevésbé látszódjon a villámlás! Ha az udvaron tartod kedvenced, győződj meg róla, hogy legyen egy biztonságos menedék, ahová vihar esetén vissza tud húzódni, ha pedig kutyád fokozottan fél a mennydörgéstől, tegyél kivételt, és engedd be a ház valamelyik helyiségébe!

2. Próbáld meg elnyomni a zajt!

Az ajtók ablakok becsukásával máris csökkentheted a beszűrődő zajokat, de jó megoldás lehet az is, ha felteszel valamilyen nyugtató zenét, esetleg bekapcsolod a TV-t, és egy kicsit felhangosítod.

3. Alkalmazz nyugtató hatású feromont!

Az Adaptil® Elektromos párologtató, Nyakörv és Spray olyan feromont tartalmaz, mellyel az anyakutya is megnyugtatja a kicsinyeit, így kutyád számára is barátságos környezetet teremthet. A párologtatót abban a helyiségben érdemes használnod lehetőség szerint pár nappal a vihar előtt, melyben kedvenced előreláthatólag meghúzza majd magát, a nyakörvet pedig akkor alkalmazd, ha a kertben tartod a kutyádat!

4. Tereld el a figyelmét!

Ne babusgasd négylábú barátodat, ha fél a mennydörgéstől, inkább próbáld meg elterelni a figyelmét! Vedd elő a kedvenc játékait, és kezdeményezz közös mókát! Ha érdeklődést mutat, és belemegy a játékba, mindenképp jutalmazd meg!

5. Kérj segítséget!

A fentieknél hosszabbtávú megoldást jelent, ha a kutyád zajérzékenységét próbálod megszüntetni. Ehhez viselkedésterápiára van szükség, mely egy időigényesebb folyamat, és érdemes szakember segítségét kérned hozzá.

 

Forrás: enkedvencem.hu