7 ELENGEDHETETLEN SZAKÉRTŐI TANÁCS NYARALÓ GAZDIKNAK

0
215 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az Európai Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, vagyis átlagosan minden negyedik háztartás tart háziállatot, így a gazdik ma már egyre gyakrabban kedvencükkel indulnak nyaralni. Ugyanakkor fontos az elővigyázatosság, hiszen a társállatokkal való utazáshoz elengedhetetlen a tökéletes tervezés és kiskedvenceink kiváló egészségi állapota.

Ha nyaralást tervezel kisállatoddal, a Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés 7 elengedhetetlen tanácsa segít a zökkenőmentes utazásban szőrös útitársaddal. Ez kifejezetten fontos az újdonsült gazdik esetében – különösen, ha a karantén ideje alatt váltak gazdikká –, mert könnyen előfordulhat, hogy nincs kisállattartási tapasztalatuk. Ha a kedvenceddel utazol, akkor a szakértők szerint a következő tanácsokat érdemes megfontolni.

Állapotfelmérés az állatorvosnál

Utazás előtt foglalj időpontot állatorvosodnál, hogy ellenőrizze kisállatod egészségesét az utazáshoz, biztosítsa oltásai érvényességét (különösen a veszettség ellenit), valamint elvégezze a bolha, kullancs és féregellenes kezelését. Ahogy az időjárás egyre melegszik, egyre fontosabbá válik, hogy kisállatainkat egész éven keresztül megóvjuk az élősködőktől. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora az utóbbiakra hívta fel a figyelmet:

„Ha a társállat-tulajdonosok külföldi nyaralást terveznek, fontos, hogy tudják, milyen kórokozókra számíthatnak az úti cél területén. Az éghajlatváltozás miatt terjednek a kullancsok, számuk Európában tovább növekszik, így aktivitásuk kevésbé előre jelezhető.”

Kedvenceink hatékony védelme érdekében érdemes hetekkel a tervezett utazás előtt ellátogatnod az állatorvoshoz és a célország ismeretében elvégeztetni a szükséges kezeléseket, köztük a paraziták elleni védekezést. Védőoltás esetén fontos időt hagyni kutyád immunitásának kialakulására, amihez hosszabb időre van szükség.

Utazási dokumentumok

Akár külföldi, akár belföldi nyaralást tervezel kiskedvenceddel, érvényes veszettség elleni védettségére vonatkozó igazolás mindig legyen nálad – még akkor is, ha csak egy hétvégre ugrasz le a Balatonhoz. A külföldi utazás további elengedhetetlen úti okmánya az érvényes európai uniós kisállat-útlevél, melynek érvényességét a veszettség elleni oltás érvényessége határozza meg. Védőoltás beadásakor legyen veled az állat útlevele – az oltási könyv mellett. -. Az EU tagországokban a társállatok mikrochipes azonosítása is követelmény a belépéshez.

Minden ország esetében előre ellenőrizd, hogy a társállatok hogyan léphetik át a határt, hiszen a nyaralás egy apró tévedés miatt könnyedén elmaradhat!

Az utazás

Ha autóval indulsz el nyaralni, mindig gondolj arra, hogy társállataidnak is biztonságban kell utazniuk; például sose engedd, hogy kutyád kilógassa fejét az autó ablakán, hiszen ez komoly szem- vagy fülsérüléshez vezethet. A legjobb és a leggyakoribb megoldás egy biztonságos, megfelelő méretű, jól szellőző utazó kennel. Ne feledkezz meg a friss vízről az utazás ideje alatt sem! A legfontosabb, hogy kedvencedet sose hagyd az autóban, hiszen a nyári forróságban pillanatok alatt hőgutát kaphat.

Ha repülővel utazol, mindig nézz utána a légitársaság előírásainak, és bizonyosodj meg róla, hogy indulás előtt minden információval rendelkezel.

Ismerkedés és felfedezés

Ne felejtsd otthon kisállatod kedvenc tárgyait, melyek szagát jól ismeri, mint a kedvenc fekvőhelye, takarója és játékai, így biztonságban érezheti magát. Hagyj időt, hogy felfedezze az új környezetet. A nyaralás alatt kiskedvencedet ne hagyd sokáig magára – a kisállatok érzékenyek a változásra és idegessé válhatnak.

Figyelmesen olvasd el a szálláshely szabályait és előírásait – ezeket még foglalás előtt ellenőrizd. Érdemes érdeklődni a foglaláshoz szükséges dokumentumokról és más kisállatok várható jelenlétéről is.

Kapcsolattartás

Ellenőrizd, hogy a szálláshelyen rendelkezésre áll-e, ami szükséges, beleértve a közeli állatorvosi ügyelet elérhetőségét is. Fontos, hogy kiskedvenced rendelkezzen mikrochippel – ha ezt még nem tetted volna meg –, így könnyebben azonosíthatótó, ha esetleg megszökne.

Fontos, hogy kedvenced mindig viselje az oltási bilétáját és az elérhetőségedet.

Egészséges táplálkozás

Nyaralás alatt társállatod a szokásos étrendjét kapja, a megszokott ételeit vidd el a nyaralásra is. Fontos, hogy ugyanazt az ételt kapja, mint otthon.

Az utazás nem való mindenkinek

A kisállatoddal történő utazásról – bár felejthetetlen emlékeid lesznek – fontos tudni, hogy a macskákat és azokat a kutyákat, melyek nem kedvelik az utazást és az új helyeket, nem ajánlott elvinni nyaralásra. Ilyen esetben inkább kérj tanácsot állatorvosodtól, hogy mely ideglenes szállásokat vagy háziállat-gondozókat ajánlja.

További, személyre szabott tanácsért foglalj időpontot állatorvosodnál!

flowpr.hu


A Protect Our Future Too kezdeményezésről

Az MSD Animal Health több mint 30 országban, köztük Európa, Oroszország, Észak-Afrika és Közel-Kelet régióiban indította el a Protect Our Future Too kezdeményezést (#Protectourfuturetoo), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás okozta, társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek a melegebb őszi és téli hónapok, illetve az általánosságban vett magasabb hőmérséklet következtében jelentkeznek. A kezdeményezésen belül a www.protectourfuturetoo.com/hu oldalon a gazdik és állatorvosok további hasznos információkat kaphatnak ahhoz, hogy az év egésze folyamán megfelelő védelmet biztosíthassanak kutyáik és macskáik számára.

Dr. Farkas Róbert

Dr. Farkas Róbert egyetemi tanár, az MTA doktora 1976-ban kapott állatorvos-doktori diplomát. A Parazitológiai és Állattani Tanszéken 1982 óta dolgozik, amelynek 2001 és 2017 között a tanszékvezetője volt. 2012. július 1-től oktatási dékánhelyettesként, majd rektorhelyettesként dolgozott 2016. december 31-ig. Tudományos közleményeinek száma közel 200. A Magyar Parazitológusok Társaságának 17 éven át volt elnöke. Az állatorvos parazitológusok európai kollégiumának tagja. 2003 és 2006 között Széchényi ösztöndíjban részesült. A Magyar Parazitológusok Társasága emlékérmével 2007-ben, Tolnai Sándor Díjjal 2012-ben, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel 2017-ben ismerték el szakmai munkáját.

Az MSD Animal Health-ről

Az MSD, mint vezető nemzetközi biogyógyszerészeti vállalat több mint egy évszázada nyújt gyógyszereket és vakcinákat a világ számos legnagyobb kihívást jelentő betegségére. Az MSD Animal Health az egyesült államokbeli Merck & Co. vállalat divíziója, az MSD globális állategészségügyi üzletága. Az MSD Animal Health a „Tudomány az állatok egészségéért” elkötelezett támogatójaként állatorvosoknak, állattartóknak, kisállattulajdonosoknak és kormányoknak kínál állatgyógyászati készítményeket, vakcinákat, egészségmenedzsment megoldásokat és szolgáltatásokat, valamint termékek széles körét a digitálisan összekapcsolt azonosítás, a nyomon követhetőség és a monitoring terén. Az MSD Animal Health célja, hogy megóvja és fejlessze az állatok és tulajdonosuk egészségét, jóllétét és teljesítményét. A vállalat kiterjedten fektet be dinamikus és átfogó kutatás-fejlesztésekbe és a modern, globális ellátási láncba. Az MSD Animal Health több mint 50 országban van jelen, míg termékei mintegy 150 piacon érhetőek el.