Nem mindennapi vendég ugrott be Drávaszentesre

0
269 megtekintés
Batla (Plegadis falcinellus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az elmúlt fagyos napok egyikén, még itt a kora tavaszi április előtt, ami épp februári időjárásnak álcázza magát, a Duna-dráva Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre, a drávaszentesi állattartó telepen egy érdekes madarat pillantott meg, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. A kezdeti meglepetésből felocsúdva megállapította, hogy a váratlan látogató egy batla – olvasható a nemzeti park oldalán. 

Mint írják, a batla hazánkban ritka fészkelő, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön.

Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így ez a februári látogatás még inkább növeli az eset különlegességét; tudomásunk szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban.

A beugró vendég – Batla (Plegadis falcinellus) – Fotó: Horváth Zoltán – DDNP

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Batla (Plegadis falcinellus) – Fotó: Flickr

Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyen, ahol a növényzet takarást biztosít számára. Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll. Az itteni példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz, és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért.