Egy héten belül már a második bálnatetemet találták az Egyesült Államok keleti partvidékén

0
72 megtekintés
Csukabálna (Balaenoptera acutorostrata) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Újabb kifejlett nősténybálna tetemét vetette partra az óceán New Yorknál ütközésre utaló sérülésekkel, a tengeri emlőst pénteken találták meg Queens partszakaszán.

A 7,5 méteres, 7 tonna körüli súlyú csukabálna sérülései – törések és vágásos sebek – arra utalnak, hogy hajóval ütközött össze – közölte az Atlanti Tengermegőrzési Társaság (Atlantic Marine Conservation Society).

A tengeri emlősök védelmével foglalkozó civil szervezet adatai szerint december óta ez már az ötödik bálnatetem, amit New Yorknál találtak, a New Jersey-partszakasszal kibővített térségben pedig már a tizenkettedik. December 1-je óta az Egyesült Államok teljes keleti partvidékén összesen huszonhárom állatot vetett partra az óceán.

Legutóbb hétfőn New Jersey partján egy csaknem 11 méteres púpos bálnát, más néven hosszúszárnyú bálnát találtak. A csaknem 15 tonna súlyú fiatal nősténybálna hajóval ütközött – állapította meg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanographic and Athmospheric Administration). A pénteken nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményéből ugyanakkor nem derült ki, hogy az állat élt-e még, amikor vízi járműnek ütközött, vagy már a tetemét ütötte el egy hajó.

Az elmúlt években megnőtt az Egyesült Államok keleti partján talált bálnatetemek száma. Az óceánkutatási hivatal 2016 óta vizsgálja a jelenség okait. A szervezet decemberben tartott tájékoztatót az eddigi eredményekről, kizárva, hogy összefüggés lenne a bálnákat ért balesetek és a part közelébe telepített szélerőművek egyre nagyobb száma között.

A Florida és Maine állam közötti partvidéken 2016 óta 178 bálnatetemet találtak, ezek felén sikerült boncolást elvégezni, és ezek 40 százaléka mutatta emberi behatás nyomait, azaz hajóval vagy halászeszközzel találkozást – áll a hivatalos jelentésben.

MTI