Nem csak boldogabbá tesznek minket a háziállatok, de az agyunkat is megóvják az öregedéstől

0
187 megtekintés
Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
Egy 50 év feletti, amerikai felnőttek körében végzett közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy azok, akiknek több mint öt éve volt házi kedvencük, jobb eredményeket értek el a kognitív memóriateszteken, mint azok, akik háziállatok nélkül éltek – írja az ORIGO, a  Journal of Aging and Health tudományos szaklapban publikált eredmények nyomán. 

A Michigani Egyetem eredményei arra utalnak, hogy a „háziállat-hatás” nemcsak a beleink és a szívünk egészségét védheti, hanem az öregedő agyunk „frissen tartásában” is szerepet játszhat.

A hatás főként 65 éves kor felett jelentkezett.

Journal of Aging and Health tudományos szaklapban publikált eredmények egy 2010 és 2016 között végzett országos reprezentatív felmérésen alapulnak, amely többek között több mint 20 ezer, 50 év feletti felnőttet kérdezett meg háziállattartásukkal kapcsolatban.

Ezeket az eredményeket évekkel később felhasználva a kutatók kimutatták, hogy azok, akik kipipálták a háziállat jelölőnégyzetet a kérdőíven, érdekes különbségeket mutattak kognitív eredményeikben a hatéves vizsgálati időszak alatt.

A hatás azonban csak a 65 év feletti résztvevőknél volt nyilvánvaló, általában ekkor kezdenek megjelenni a demencia tünetei, írja a ScienceAlert online tudományos portál.

Fotó: Unsplash

Mint írják, ha egy ilyen korú személynek több mint öt éve volt háziállata, a kutatók azt találták, hogy

a szavakra vonatkozó rövid és hosszú távú memóriájuk sokkal jobb volt, mint azoké, akiknek nem volt háziállatuk, de hasonló korúak voltak.

A hatéves időszak alatt minden alkalommal, amikor a résztvevőket tesztelték, a háziállatokat tartó kohorsz jobb eredményeket mutatott, még akkor is, amikor elkerülhetetlenül idősödtek.

Nem újkeletű elmélet, hogy a kutyatartás számos egészségügyi előnnyel jár.

Fotó: Unsplash

Ettől függetlenül, az eredmények csak egy asszociációt jelentenek, és nem adnak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a „háziállat-hatás” valóban létezik.

Ennek ellenére a tanulmány számos olyan, a közelmúltban készült publikációhoz is csatlakozik, amelyek szerint jót tesz az embernek, ha van egy háziállata. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért van ez így, de ezek még bizonyításra várnak.

Például a kutyatartás kéz a kézben jár a korán keléssel és mozgással, a napi mozgás pedig szorosan összefügg az agy egészségével és a funkcionális élettartammal. Az állatok új, hasznos baktériumokat is „behoznak” a háztartásokba, ami javíthatja bélrendszerünk egészségét. Ráadásul boldoggá tesznek minket, ami enyhíti a magányt és az ezzel járó krónikus stresszt.

A szakemberek úgy vélik, hogy ha egész nap van kihez szólni, azzal az agyunkban lévő verbális hálózatokat gyakorolhatjuk, még ha nem is embertársról van szó. A háziállatok tehát fiatalon és fitten tarthatnak minket belülről és kívülről egyaránt.