Nászban reménykednek – Párt kapott a Debreceni Állatkert pampanyula

0
131 megtekintés
Nagy mara (Dolichotis patagonum) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A tavasz nem csak apróságok születését hozza az állatkertbe, hanem egy ifjú mara legény is átcuccolt Szegedről, a jövőbeni családalapítás reményében. 

A legújabb jövevény már otthonosan érzi magát a dél-amerikai társaskifutóban, és a jelek szerint elfogadta társának a tavalyelőtt érkezett nőstényt, akivel idejük nagy részét már közösen töltik.

Reméljük, hogy újabb életre szóló szerelem bontakozik majd ki a Nagyerdő fái alatt, és a közeljövőben utódokkal is sikerül majd gyarapítanunk ez a Parkunkban néhány éve látható különleges fajt.

– olvasható az Állatkert közleményében.

Az ifjú pár – nagy marák a Debreceni Állatkertben – Fotó: zoodebrecen.hu

Az Argentína középső és déli pampáin őshonos nagy mara, más néven pampanyúl (Dolichotis patagonum) viszonylag nagytermetű rágcsáló, amelynek jellegzetes külseje egyaránt hordoz rövidfülű nyúléra és apró szarvaséra vagy más patáséra emlékeztető jegyeket.

Nappal aktív, idejének csaknem felét tölti a táplálékául szolgáló fűfélék, illetve levelek, fakéreg és termések keresésével és elfogyasztásával. Szigorúan monogám párokban él, amelyek a természetben évente jellemzően egyetlen alom utódot nevelnek fel.

Nagy mara (Dolichotis patagonum) – Fotó: Flickr

Vadászata és élőhelyének átalakulása miatt a faj mérsékelten fenyegetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – jelezte Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője.

MTI