Mishmi-takin borjú született a Nyíregyházi Állatkertben

0
256 megtekintés
Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a Nyíregyházi Állatparkban - Fotó: sostozoo/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Azért már látszik, hogy a tavasz feltartóztathatalan, sorra születnek az aranyosabbnál-aranyosabb utódok állatkertjeinkben. Az igazi ritkaságnak számító Mishmi-takinok láthatóan remekül érzik magukat Nyíregyházán, mert a tavalyi hím borjú után, idén egy leányka született. 

A ritkaságukról csak annyit, hogy a világon mindösszesen 175 egyed kerül bemutatásra, közülük 7 Nyíregyházán.

A takin csapat legifjabb tagja 220 napi vemhesség után jött a világra- s pár órával a születése után már lábra is állt. Az 1 hónapos kis állatot anyja naponta többször szoptatja, egészen 9 hónapos koráig – olvasható az állatkert közleményében.

A Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000 -3000 m tengerszint magasság között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, de a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) is segíti őket, mivel az előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a Nyíregyházi Állatparkban, középen az újszülött legénnyel – Fotó: sostozoo/Facebook

Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nősténynek és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

Bár első ránézésre a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak ezek a furcsa külsejű állatok, valójában azonban a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk.

Mishmi takinok (Budorcas taxicolor) a Nyíregyházi Állatparkban, a frissen született legény középen – Fotó: sostozoo/Facebook

A Nyíregyházi Állatpark Mishmi-takin tenyészbikája 2009-ben érkezett Németországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében, majd nőivarú társai 2014-ben jöttek Franciaországból, s 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos

mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él, és a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is fenyegetett kategóriába tartoznak.

Kétnapos (elől) és hathetes mishmi takin (Budorcas taxicolor) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. március 7-én. A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. MTI/Balázs Attila

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

sostozoo.hu