Nagyon ritka perzsa leopárdok tűntek fel Pakisztánban – videó

0
344 megtekintés
Prezsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Két perzsa leopárdot láttak Pakisztánban. Egy helyi természetvédelmi illetékes szerint nincs feljegyzés arról, hogy ez a faj valaha feltűnt volna az országban. A perzsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) ugyanis egy Törökországban, Iránban, Afganisztánban és a Kaukázusban őshonos párduc alfaj.

Sarifuddin Balocs, Beludzsisztán tartomány vezető természetvédelmi tisztviselője pénteken elmondta, hogy a leopárdokat fél éve látták először a vadőrök a Hazargandzsi Vadasparkban.

A felnőtt leopárdok magányosan élnek, csak párzási időszakban járnak párosan. A vadőröket kamerákkal és távcsövekkel szerelték fel, hogy ha meglátják a leopárdokat, le tudják filmezni őket. A vadőröknek májusban sikerült is lencsevégre kapniuk a ritka ragadozókat.

Prezsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) – Fotó: flickr.com

A perzsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) egy Törökországban, Iránban, Afganisztánban és a Kaukázusban őshonos párduc alfaj. Rendkívül ritka, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajként tartja nyilván. Becslések szerint mindössze ezer példány élhet belőlük a természetben, további 200 pedig állatkertekben.

Balocs hangsúlyozta, hogy „Pakisztán lépéseket tesz a ritka fajok védelme érdekében” és megosztják adataikat a Természetvédelmi Világszövetséggel.

A park vadőrei által készített videón az egyik leopárd gyönyörűen álcázza magát egy zord, sziklás domboldalon, amíg fel nem áll és el nem távolodik. Balocs szerint

korábban nem volt arra vonatkozó feljegyzés, hogy valaha is látták volna ezt az állatot Pakisztánban.

Az anatóliai leopárd (Panthera tilliana) nagyobb és más foltmintázatú, mint a Pakisztánban gyakrabban előforduló indiai leopárd (Panthera fusca). Pakisztánban a Himalája északi részén veszélyeztetett hópárducok (Panthera uncia) is élnek.

MTI