Muflonbárány-boom a Szegedi Vadasparkban

0
230 megtekintés
Fotó: zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Mondhatnánk, hogy mindenhol muflonbaba ugrál a Szegedi Vadasparkban, de azért ez költői túlzás volna. Azonban hét kis muflonbárány mégsem kevés egyszerre. Az erdei kifutó így tele van cuki aprósággal és a látogatók is megleshetik őket szüleik gondos felügyelete alatt – olvasható a Vadaspark honlapján

Mint írják, a muflon nem őshonos a Kárpát-medencében, eredetileg a Közel-Keletről származik, ahol háziasították belőle a házijuhot kb. 10 ezer éve, de vad formái élnek a Földközi-tenger szigetein, így Korzikán és Szardínián is. Magyarországon vadászati célból honosították meg a XIX. század közepén, főleg a középhegységeinkben élnek. A muflon kosát egyből fel lehet ismerni impozáns, ívelt szarváról, amely elsősorban az egymás elleni párviadalokban jut szerephez a párzási időszakban.

Fotó: zooszeged.hu
Fotó: zooszeged.hu

A Szegedi Vadasparkban 2015 óta látható a faj, az akkor épült barna medve bemutató közelében kialakított patás kifutók egyikében. Hamar szaporodni kezdtek, azóta évről évre több bárány is születik, amelyek később, az év vége felé más állatkertekbe, vadasparkokba kerülnek.

Fotó: zooszeged.hu
Fotó: zooszeged.hu