Műanyag szemétnek szentelt múzeum nyílt Indonéziában

0
84 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A műanyag szemétnek emeltek múzeumot Indonéziában, az intézménnyel a tengereket egyre nagyobb mértékben beborító műanyag szemétre kívánják felhívni a figyelmet. A létrehozó környezetvédők célja, hogy meggyőzzék az embereket: mondjanak le az egyszer használatos zacskókról és palackokról.

A Jáva szigetének keleti részén lévő Gresik városában három hónap alatt hozták létre a kültéri kiállítást, amely több mint 10 ezer műanyag szemétből – zacskókból, palackokból, tasakokból, szívószálakból – áll. Mindegyik darabot szennyezett folyókból és strandokról gyűjtötték össze.

A kiállítás központi eleme a Dewi Sri (Shridevi) nevű szobor, amely a jómód jávaiak által tisztelt istennőjét ábrázolja. Hosszú szoknyája háztartási termékek egyszer használatos tasakjaiból áll.

„Üzenni akartunk az embereknek, hogy hagyják abba az egyszer használatos műanyagok használatát” – mondta Prigi Arisandi, a múzeum alapítója.

„Ezeket a műanyagokat nagyon nehéz újra feldolgozni. Kezdjük el ma, ne használjuk ezeket az eldobható műanyagokat, mert ezzel az óceánunkat, a táplálékforrásunkat szennyezzük” – hangoztatta Arisandi.

A műanyag különösen akut problémának számít Indonéziában. A szigetország második helyen áll Kína mögött az óceánba kerülő szemét mennyiségét tekintve. A Fülöp-szigetekkel és Vietnammal együtt a négy ország felelős az óceánban lévő műanyag szemét több mint feléért.

Indonéziában próbálkoznak a műanyag-csomagolás korlátozásával, az intézkedések egyelőre vegyes eredményeket hoztak.

Kiemelt kép:pexels

Forrás: Origo