Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

0
173 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának részeként kedden. Az esemény után tanácskozást tartottak a polgármesteri hivatalban.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a kóbor állatok számának csökkentése csak ivartalanítással érhető el.
F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: az ivartalanítási program az első lépés, de mellette az emberek szemléletformálására is szükség van, felelős állattartásra kell nevelni a gazdákat.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtóközleménye szerint a legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és csippel ellátva. A kerítés nélküli porták miatt folyamatos problémát jelent az ellátatlan szaporulat, amely közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelent.

Több településen az iskolai késések hátterében is az áll, hogy a gyerekek az utcában kóborló kutyák miatt nem tudnak továbbmenni. A programban eddig több mint 800 kutyát ivartalanítottak és 250-et fogadtak örökbe, emellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektetnek.
Az elmúlt hetekben tíz helyszínen sikeresen zajlott a mobil ivartalanító állomás próbaüzeme. A tervek szerint mobil állatorvosi ellátás hetente két helyszínen lesz előzetes igényfelmérés után. Egy alkalommal átlagosan húsz kutyát tudnak helyben kezelni – közölték.

MTI

Kiemelt kép: Pexels