Ködben eltévedt madarat mentett a Természetvédelmi Őrszolgálat

0
202 megtekintés
Szakértő kezekben - Fotó: Tóth Tímea - knp.hu
Swing Szerelem Szulák
Érsekcsanádról értesítették a minap a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársait, hogy egy furcsa kinézetű, esetlen madarat találtak az úton. A leírásból a nemzeti park munkatársa sejtette, hogy búbos vöcsökkel lesz dolga, azonnal a helyszínre sietett és végül igaza is lett – írja Facebook bejegyzésében a nemzeti park. 

Mint írják, a feltehetően vonulásban lévő madár a reggeli ködben eltévedhetett, és az utca sötét, nedvességtől csillogó aszfaltját víznek vélhette és leszállt rá. Így mindjárt bajba is került, mivel a vöcsök csak vízről tud felszállni, szárazföldről nem.

Ezek a lábak vízre termettek, nem szárazföldre. – Fotó: Tamás Ádám – knp.hu

A helyszínre érkező kollégák befogás után megállapították hogy egészséges, nincs sérülése, csak útbaigazításra van szüksége. Baján, a Dunánál szabadon is engedték, ahol gyorsan rendbe szedte a tollait és tovaúszott.

Kis tollrendezés – Fotó: Tóth Tímea – knp.hu

A búbos vöcsök a legnagyobb hazai vöcsökfajunk, a fején található, jellegzetes dísztollairól könnyen felismerhető. Rövidtávú vonuló, a telet rendszerint Dél-Európában tölti, de néhány példány nálunk telel át a be nem fagyó vizeken.

Fotó: Tóth Tímea – knp.hu

knp.hu