Miért fújtat a macskám?

0
376 megtekintés
Fotó: Pixabay/clickphoto
Swing Szerelem Szulák

A macskák sokszor viselkednek az ember számára furán, kiszámíthatatlan módon, de pont az öntörvényességük miatt csodáljuk és szeretjük őket annyira.

Ahogy korábban mi is megírtuk a macskák viselkedésének lehetséges okait, most összefoglaljuk a fújtatás hátterében meghúzódó lehetőségeket.

Játék

Amit először tisztázni érdemes az az, hogy kinek, mit jelent a „fújtatás”. Lehet egyszerű játék is, amikor egyik pillanatról a másikra a cica felborzolja a hátán a szőrét, és közben fújtat. Ilyenkor játszik, és próbára teheti harcmodorát. Rendszerint a kiscicákra és a kölyökcicákra jellemző ez a viselkedés, amikor ok nélkül harcolnak a képzeletbeli ellenfelükkel. Persze, ez csak azokra az esetekre érvényes, amikor nem látsz arra okot, hogy fújtasson.

Félelem

Felnőtt és kölyökmacska is ugyanúgy reagál a stresszes, félelemkeltő helyzetekre: a fentiekben leírt módon, azaz szőrborzolással, hátpúposítással és fújtatással. Ilyenkor azonban nem előre, hanem hátrafelé mozog, hiszen fél.

Betegség

Abban az esetben, ha sem játékról nincs szó és félelemre okot adó tényező sincs a közelben, akkor betegség, megfázás, macskanátha is állhat a háttérben. Ebben az esetben a köhögés is társtünet, és a prüszkölés is, macskanátha esetén még a szemek váladékozása is megfigyelhető. Ha betegségre gyanakszol, mindenképpen vidd állatorvoshoz a cicádat, mert szövődmények is kialakulhatnak, ha a nátha a hörgőkre is átterjed!

haziallat.hu

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is:

Mit akar velem tudatni a macskám? Segítünk!