Miről álmodnak a kutyák?

0
366 megtekintés
Fotó: Pixabay/Pexels
Swing Szerelem Szulák

Velőscsont? Macskák? Vadászat? Akik beszélnek kutyául, tudják, mi most a szakértők válaszait szedtük egy csokorba.

Farokcsóválás, lábmozgatás, szimatolás – igen, pont ilyen egy intenzív kutyaálom, hiszen a négylábúak ugyanúgy álmodnak, ahogyan mi, emberek is. A REM-fázis, azaz a mélyalvás szakasza közben az ő kis tudatukban is események egész láncolata tűnhet fel, M. Leanne Lilly, klinikai adjunktus és a The Ohio State University College viselkedésgyógyászati részlegének vezetője szerint pedig nem is kell messzire menni, ha válaszokat keresünk a jelenségre: a kutyák a mindennapi élményeiket dolgozzák fel ilyen formában.

Egy kutatás során hat eb agyának elektromos aktivitását figyelték egy egész napon át, és arra jutottak, hogy idejük 12 százalékát a REM-szakaszban töltik, ami egy aktívabb, szemmozgásokkal kísért része az alvásnak, és ilyenkor lehet megfigyelni a különböző kisebb mozgásokat, hangokat. A tudás birtokában egy másik kísérlet során kikapcsolták a kutyák agytörzsének a hídját, ami akadályozza a vázizmok mozgását (ez véd meg téged is attól, hogy a párod ne verjen fejbe, amikor álmában éppen a főnökére borítja az asztalt), és azt látták, hogy a négylábúak ugyanúgy viselkedtek, mint ébren, azaz képzeletbeli madarakat üldöztek és „kutyául” voltak – szaglásztak, nyöszörögtek, vadásztak, csaholtak –, csakhogy a műszerek azt mutatták, hogy eközben végig aludtak. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora szerint: „Lényegében azt tapasztaltuk, hogy a kutyák kutyás dolgokat álmodnak.

Fotó: Pixabay/Chris_69

Coren beszámolt arról is, hogy a kistestű kutyák gyakrabban álmodnak, mint a nagyok, de ezek az álmok rövidebbek, szemben a nagytestűekkel, akiknek viszont kevesebb, de hosszabb álmaik vannak. A szakértő szerint az, hogy az adott négylábú mit csinál egész nap, meghatározó, de azért a fajtaspecifikus tevékenységek is nagyon jellemzőek ebben az állapotban. Vagyis egy dobermann valószínűsíthetően alvás közben is házőrzésről álmodik, és álombetörőket kerget, szemben egy labradorral vagy golden retriverrel, akik jó eséllyel labdák után loholnak a pihenés alatt.

Várd meg, míg magától felébred!

Ha csak abból indulunk ki, hogy a kutyák és az emberek nagyon hasonlóan álmodnak, akkor biztosak lehetünk abban is, hogy a rémálmok őket sem kerülik el. Carlo Siracusa, a Penn Vet klinikai viselkedésgyógyászatának docense és a Ryan Hospital’s Companion Animal Behaviour Medicine igazgatója szerint tipikusan valami rosszat álmodnak a kis kedvencek, amikor érezhetően izzad a mancsuk, morognak, ugatnak alvás közben, nyüszítenek, nyafognak, nagyon gyorsan veszik a levegőt, sőt az is, ha az állkapcsukat megfeszítik.  Viszont szigorúan azt javasolja, hogy ilyenkor – bármennyire is nehéz megállni –, ne ébresszük fel a kutyákat, mert a hirtelen ébredés, a tájékozódási zavar vagy az ijedtség miatt agresszívan reagálhatnak. Több percig is eltarthat, mire kitisztul a tudatuk, ami nemcsak a kutya környezetében élő felnőttek, de a gyerekek számára is veszélyes lehet. Siracusa azt javasolja, hogy ilyenkor várjuk meg, míg magától felébred az állat, és akkor vigasztaljuk őt meg.

A rémálmok egyébként alapvetően nem adnak okot aggodalomra, de ha túlzottan gyakran fordulnak elő, akkor érdemes egy állatorvosi konzultációt megejteni, mert lehet, hogy alvászavar van a háttérben.

Sejted, miről álmodik a te kutyád?

A Psychology Today oldalán megjelent egy olvasói levél, amiben a tulajdonos egészen érdekes történettel állt elő. A kutyája sosem szeretett fürdeni, a végén mindig visszaszaladt hozzá, és a két lába közé bújt. Soha nem csinált ilyet, ez mindig csak a fürdési rituálét követte. Egyszer a férfi látta, hogy a kutyája nagyon mélyen alszik és nagyon rosszat álmodik. Amikor az eb felébredt, rögtön a lába közé bújt – pont úgy, mint ahogy fürdés után szokott –, így a gazdi biztosra vette, hogy éppen erről voltak rémálmai.

Ha szeretnéd te is kitalálni, hogy mi járhat a kutyusod fejében ilyenkor, figyeld őt attól a perctől kezdve, hogy elalszik. Ilyenkor mélyebbé, rendszeresebbé válik a légzése. Körülbelül 20 percre rá megkezdődik az álom szakasz – fel fogod ismerni, mert a légzés megint felületessé és szabálytalanná válik, és azt is láthatod, hogy a szemhéj alatt a kutya szemei erősen mozogni kezdenek. Ez egyébként azért van, mert a kutyák úgy látják az álmokat, mintha a világ valódi képei lennének. A száj rezdüléseiből, a mancs mozgásából, a farok csóválásából sok mindent ki lehet olvasni, főleg, ha nyomon követted előtte, hogy pontosan mit csinált a jószág, innen pedig már csak egy lépés az álomfejtés.

Insider, Psychology Today, nlc.hu