Mentsd meg az útszéli süniket!

0
273 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák

Úton-útfélen összefuthatunk egy-egy bajba került sündisznóval, nem igényel nagy szakértelmet, hogy segítsünk rajtuk, gondoljunk rájuk!

Mivel a süni éjszaka vadászik, legtöbbször későn észlelik az gépjárművek vezetői a sötétben útra tévedő egyedeket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Megfelelő sebesség választással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sündisznó védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.

Fotó: Pixabay

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője sündisznó mentéshez a következőket javasolja: ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, úgy körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a sünt. A süni úttestről történő leemeléshez használjunk újságpapírt, rongyot. Ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy a megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek. A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni nem javasolt.

Mindennapi apró tetteink is hozzájárulhatnak a környezetünk védelméhez. Világunkat mi magunk alakítjuk, ez az eszme vezérelje tetteinket a természet értékeinek megóvása kapcsán is.

haziallat.hu