Bio fűnyírók – Birkák legelésznek Kübekháza főterén

0
116 megtekintés
Birkahodály - Fotó: Kübekháza Hírszolgálat/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Birkák legelésznek Kübekháza főterén egy levendulással körülvett területen. A falu új turisztikai látványosságának gyakorlati haszna is van: az állatokkal legeltetnek le bizonyos területeket – olvasható a delmagyar.hu oldalán.

Mint írják, különleges látványossággal bő­­vült a falu. A főtéren egy birkahodályt építettek, amelynek jelenleg öt lakója van. A négylábúak amellett, hogy már most a gyerekek kedvencei, és a kistelepülés újabb színfolttal bővült velük, hasznot is hajtanak majd. Rendben tartják ugyanis ezentúl azokat a területeket, ahova a közmunkások nem jutnak el fűnyíróikkal.

Az ötlet egy svájci faluból jött, ahol tehenek legeltek a házak között. Ők tartották rendben a gyepet. Amikor a jelenlegi polgármester, Molnár Róbert ezt meglátta, arra gondolt, hogy ezt itthon is meg lehetne valósítani, csak birkákkal.

A polgármester egyébként arra készül, hogy esetleg a későbbiekben már egyáltalán nem lesz ember, aki rendben tartsa a közterületeket.

Az állatok birodalmát egy központi, de ez idáig gazos területen jelölték ki, amelyet napelemes villanypásztorral vettek körbe. A hod, ályt egy helyi ezermester készítette el, a hármas határon álló esőbeálló átalakításával, amely egyébként is bontásra volt ítélve. A birkákat egy szőregi és egy helyi lakostól kapta a település, szalmát is egy helyi gazda hozott. A területet beültették levendulával is, a nagyjából 400 tő pedig nem csak díszítésként szolgál majd, ha minden jól alakul szörp és tea is készül majd belőlük.