Méhek napja a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban

0
255 megtekintés
Kép: Pinterest
Swing Szerelem Szulák
Április 30-án, kedden a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban a látogatók megismerkedhetnek a méhek és a méz fontosságával és sokoldalúságával. Az érdeklődők termelői méz, kézműves mézes sör, valamint mézeskalács kóstoláson vehetnek részt.

A méhek beporzó munkáját valószínűleg nem lehetne mással helyettesíteni, ezért fontos, hogy megtegyünk mindent a méhek védelméért.

Ennek fontosságát egyre többen érzik és értik, gondoljunk csak Morgan Freeman hollywoodi színészre, aki gyakorlatilag a méhek menedékhelyévé változtatta 50 hektárnyi (124 hold) birtokát Mississippiben, csak hogy a rovarokat megvédje a fajukat veszélyeztető kihalástól.

„Rengeteg erőfeszítést tesznek azért, hogy a méhek újra elterjedjenek a bolygón… nem gondoltunk bele, hogy ők mindennek az alapja, a növekedésnek, a növényeknek…”.

– nyilatkozta a Forbes magazinnak Freeman.

Gondoltad volna, hogy nemcsak a gabonanövények jelentős része, hanem a répa, görögdinnye, szilva, őszibarack, cseresznye, meggy és még számos zöldség és gyümölcs beporzásához szükség van a beporzó rovarokra?

Mit tehetünk mi a méhekért?

Vásároljunk helyi vegyszermentes gazdaságokból, hiszen a méhek pusztulásának a legfőbb oka a nagymennyiségű gyomirtó és rovarölő szer, illetve a monokultúrás mezőgazdaság.

Saját kertünkben is törekedjünk a természetes rovarriasztók használatára, valamint ültessünk méhbarát virágokat és cserjéket. Ilyen méhbarát növények például a levendula, kakukkfű, sáfrány, körömvirág és a napraforgó.

A környezet és természet védelmével, a biológiai sokféleség megőrzésével sokat tehetünk a méhek és más beporzó rovarok megmentéséért.

Még érdekelhet a témában:

Mostantól május 20-a a méhek világnapja

Forrás: miskolczoo